GINGER ALE CZYLI SODOWY NAPÓJ IMBIROWY


Ginger ale jest od lat jednym z naszych ulubionych napojów. W Polsce przez długi czas było ciężko z jego dostępnością. Pozostawało nam polować na niego w trakcie zagranicznych wyjazdów lub przepłacać w krajowych delikatesach. Co prawda, od dawna nie widzieliśmy w nich Canada Dry, który jest naszym ulubionym napojem z tej kategorii (do tego kanadyjskim, a wymyślenie tego napoju oficjalnie przypisuje się pewnemu chemikowi i farmaceucie z Kanady) , za to już od kilku lat nietrudno trafić na Ginger Ale Schweppesa. Dopiero niedawno nas olśniło, że przecież najprawdopodobniej można zrobić ten napój samemu w domu. Jeszcze większą niespodzianką było dla nas odkrycie, jak prosty i tani w przygotowaniu jest ginger ale.

W zasadzie jedynym z trudniejszych do zdobycia składników są drożdże winiarskie. My zamówiliśmy je za kilka złotych w sklepie internetowym. Nawet niewielka, kilkugramowa saszetka powinna wystarczyć Wam na parę butelek ale’a, bo na dwa litry napoju wystarczy 1/4 łyżeczki.

Autorzy większości receptur, które analizowaliśmy, radzą używać plastikowych butelek ze względu na duże ciśnienie, powstające w wyniku fermentacji. Wydaje nam się, że dobrze zakręcona szklana butelka też by sobie poradziła, ale na wszelki wypadek woleliśmy nie sprawdzać na własnej skórze.

W najprostszej wersji napój można zrobić bez gotowania syropu, jednak nasze próby wykazały, że dzięki gotowaniu jest nie tylko najsmaczniejszy, ale też najłatwiejszy do nalewania, bo pozbawiony imbirowych „fusów”.

Po 2-3 dniach dojrzewania w pokojowej temperaturze koniecznie wstawcie butelkę do lodówki. Schłodzony ginger ale rewelacyjnie gasi pragnienie w gorące dni, a nam po głowie chodzą już pomysły na wykorzystanie go w szprycerach, czy mieszankach z kombuczą albo tonikiem.

Ze względu na dużą zawartość imbiru napój może okazać się także przyjemnym do zażycia panaceum na dolegliwości choroby lokomocyjnej lub na nudności, które utrudniają życie kobietom w ciąży.



Składniki

ok. 50 g korzenia imbiru (2 łyżki startego)
1/2 szklanki cukru
1/2 cytryny
1/4 łyżeczki (ok. 0,5 g) drożdży winiarskich
plastikowa butelka 2 l
woda

  1. Z połówki cytryny obieraczką obrać żółtą część skórki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych okach.
  2. W garnku zagotować szklankę wody. Dodać imbir, cukier, sok z połówki cytryny i jej obraną skórkę. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Ostudzony syrop przelać przez sitko do czystej plastikowej butelki. Uzupełnić przegotowaną lub mineralną, letnią wodą, zostawiając miejsce kilka centymetrów od korka butelki. Dzięki temu łatwiej będzie nam później wypuścić nadmiar dwutlenku bez rozlewania.
  4. Do butelki dodać drożdże. Zakręcić mocno, zamieszać i pozostawić przynajmniej na dwa dni w pokojowej temperaturze. Jeśli po tym czasie w napoju nadal będzie mocno wyczuwalny smak drożdży, to pozostawić butelkę jeszcze na jeden dzień.
  5. Gotowy napój najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzony.

Interesuje Cię kuchnia kanadyjska? Sprawdź, jak wygląda jedno z najbardziej klasycznych kanadyjskich śniadań.

Szukasz pomysłów na inne ciekawe napoje, które można samemu przyrządzić w domu? Rzuć okiem na przykład na domowej roboty japońską kombuczę lub na indyjską herbatę masala chai.

A może szukasz inspiracji związanych z planowanym pobytem w Kanadzie? Polecamy nasze zestawienie najciekawszych atrakcji Toronto i okolic.



ginger ale / jak zrobić ginger ale’a / jak zrobić samemu ginger ale’a / co to jest ginger ale / przepis na ginger ale’a / receptura na ginger ale’a / przepis na domowego ginger ale’a / jak zrobić ginger ale’a w domowych warunkach / jak zrobić samemu napój gazowany / jak zrobić samemu napój sodowy / jak zrobić imbirowy napój sodowy / kanadyjski ginger ale / kuchnia kanadyjska / napoje kanadyjskie / napoje z kanady /

Brak komentarzy