RATATOUILLE – FRANCUSKIE LECZO WARZYWNE

Ratatouille to tradycyjne danie francuskie, wywodzące się z kuchni prowansalskiej i nicejskiej. W uproszczeniu można powiedzieć, że to gulasz warzywny, ale to nie do końca prawda. Bowiem jedna ze szkół przyrządzania ratatouille jest taka, że nie należy wszystkich warzyw gotować jednocześnie, ale cały klucz do sukcesu tkwi w odpowiedniej kolejności dorzucania składników do garnka. Choć niektórzy współcześnie odchodzą od tej zasady, my w przepisie będziemy się jej trzymać. Najczęściej ratatouille podaje się jako dodatek do mięsa lub ryby, ale można je także serwować z samym ryżem, jako danie główne.

 

Składniki / 4 porcje

2 średnie cukinie
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 średnie, dojrzałe pomidory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mieszanka świeżych lub suszonych ziół (np. bazylia, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn)
liść laurowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz

  1. Umyć i pokroić w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidory.
  2. Posiekać czosnek i cebulę, a następnie poddusić je w garnku przez parę minut na oliwie z oliwek.
  3. Do garnka kolejno dodawać warzywa. Każde z nich dusić przez kilka-kilkanaście minut, dopiero potem dodawać następne. Jako pierwsze dorzucić pomidory, a wraz z nimi mieszankę ziół, sól i pieprz. Potem dodać bakłażana i cukinię, a na końcu paprykę. Do tego czasu pomidor powinien już rozpaść się w większości na sos w którym duszą się pozostałe warzywa.
  4. Dorzucić liść laurowy i gotować na małym ogniu przez co najmniej 20 minut. Jeśli zamiast kawałków „na ząb” wolicie bardziej miękki i jednolity sos to można ten etap wydłużyć nawet do ponad godziny.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek lub danie główne z ryżem.

 

 

 

ratatouille przepis obiezysmak

 

 

kuchnia francuska / francja / przepisy francuskie / przepisy francja / przepisy kuchni francuskiej / dania francuskie / potrawy francuskie / jedzenie francuskie / francuski gulasz / francuskie leczo / prowansja / przepisy prowansalskie / kuchnia prowansalska / przepis na ratatouille / jak zrobić ratatouille / południowa francja / kuchnia południowej francji / kuchnia południowofrancuska /

1 komentarz