NOWOJORSKA KANAPKA Z PASTRAMI

  • Kanapka reubena z pastrami i sosem rosyjskim

Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych w XIX wieku dzięki fali żydowskich emigrantów z Rumunii. Rozpowszechniło się w USA na tyle, że dzisiaj uznaje się je często za danie typowe dla kuchni amerykańskiej. I rzeczywiście, w Nowym Jorku legendarną już kanapkę z pastrami można zjeść na co drugim rogu, zazwyczaj w lokalach typu deli, o których wspominaliśmy już w naszym wpisie o nowojorskim jedzeniu. Warto jednak wiedzieć, że pastrami ma o wiele dłuższą historię – pierwsze wzmianki o daniu, które można by uznać za jego prototyp, pochodzą z czasów Bizancjum. Forma przyrządzania zbliżona do tej, którą znamy dzisiaj, powstała najprawdopodobniej w Turcji, gdzie przekąska znana była pod nazwą pastırma już za czasów Imperium Osmańskiego. Następnie zyskała popularność jako pastramă w nieodległej Rumunii, skąd przebyła wspomnianą już długą drogę przez Atlantyk, a także w innych krajach basenu Morza Czarnego, m. in. w Armenii, gdzie mieliśmy okazję skosztować jej pysznego odpowiednika – basturmy. Dzisiaj pastrami robi się przede wszystkim z wołowiny, ale można też z powodzeniem przyrządzać je z wieprzowiny, gęsiny czy baraniny.

W czym tkwi sekret smaku i popularności pastrami? Najprawdopodobniej w szczególnym, złożonym procesie przyrządzania mięsa. W dużym skrócie: mięso jest najpierw peklowane w soli i mieszance przypraw, następnie suszone i doprawiane kolejnymi przyprawami i ziołami, a na końcu wędzone. Ponieważ proces jest bardzo skomplikowany, nie podjęliśmy się przygotowywania mięsa na własną rękę. Postawiliśmy na gotowy produkt od sprawdzonego dostawcy –  Pastrami Deli. Jedyne, co nam pozostało z przygotowań, to parowanie mięsa, które powinno trwać ok. 3 godzin. Warto pamiętać o naparowaniu z odpowiednim wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej.

Gotową kanapkę można podawać na ciepło lub na zimno, a także z sałatką coleslaw zamiast kapusty kiszonej.

 

 

Składniki / 2 porcje

4 kromki żytniego chleba
20 dag naparowanego pastrami
10 dag odsączonej kapusty kiszonej
2 plastry szwajcarskiego żółtego sera
masło klarowane

Sos rosyjski:

2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanej cebuli
1 łyżeczka posiekanego ogórka konserwowego
1 łyżeczka soku z cytryny
płatki chili i pieprz do smaku

  1. Przygotować sos – wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Kromki chleba wysmarować jednostronnie sosem, tak, aby po złożeniu kanapek sos był wyłącznie w środku (od góry i dołu).
  2. Naparowane odpowiednio wcześniej pastrami pokroić w cienkie, ok. półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzanej na średniej mocy, na łyżce roztopionego masła, ułożyć dwie porcje pastrami (po 100 g), a na każdej z nich plaster sera. Przykryć na około 3 minuty, tak, aby ser się rozpuścił.
  3. Gorące mięso z patelni położyć osobno na dwóch posmarowanych sosem kromkach. Na nich rozłożyć po połowie kapusty kiszonej, a następnie przykryć drugą kromką.
  4. Złożone w ten sposób kanapki umieścić na patelni (najlepiej grillowej) i, lekko dociskając, podgrzać aż do zarumienienia z obu stron.

 

 

kanapka reubena z pastrami

 

kanapka reubena z pastrami

 

kanapka reubena z pastrami przepis

ameryka północna / usa / nowy jork / rumunia / armenia / turcja / kanapka / kanapki / pastrami / co to jest pastrami / jak zrobić pastrami / przepis na pastrami / przepis na kanapkę pastrami / przepis na kanapkę z pastrami / jak zrobić kanapkę z pastrami / jak przyrządzić kanapkę z pastrami / skąd pochodzi pastrami / skąd się wzięło pastrami / historia pastrami / amerykańska kanapka / amerykańskie kanapki / kuchnia amerykańska / kuchnia rumuńska / kuchnia turecka / kuchnia armeńska / gdzie zjeść pastrami / gdzie kupić pastrami w warszawie / pastrami deli / suszona wołowina / parowana wołowina / dania z wołowiny / dania z wołowiną / kanapki z wołowiną

 

 

 

Brak komentarzy