kim jesteśmy

 

Piszemy relacje z podróży po bardziej i mniej typowych miejscach.

Odtwarzamy przepisy na potrawy z kuchni świata.

Podróżujemy z córką w duchu rodzicielstwa bliskości.

Natalia: z wykształcenia filolożka angielskiego i francuskiego, z zawodu project manager i tłumaczka, z zamiłowania organizatorka podróży, pisarka-amatorka i matka Polka
Paweł: z wykształcenia przewodnik turystyczny, z zawodu dźwiękowiec i operator drona, z zamiłowania szef kuchni, fotograf i DJ
Z połączenia naszych umiejętności i zainteresowań powstała strona Obieżysmak, na której możemy dawać upust naszym twórczym fantazjom i która motywuje nas do tego, by spełniać podróżnicze marzenia.

Głównym celem naszych podróży jest próbowanie nowego. Nowe smaki to dla nas potężny magnes, a próby odtworzenia kuchni świata wypełniają nam czas w oczekiwaniu na kolejną okazję do wyrwania się gdzieś daleko. Unikamy hoteli i drogich restauracji, podążamy naszym niskobudżetowym szlakiem.

Do tej pory odwiedziliśmy m.in. modną i słoneczną Florydę, afrykańską i jeszcze nieobleganą przez turystów Republikę Zielonego Przylądka, majestatyczny i egzotyczny Kazachstan, ale także mroczne i niebezpieczne miasta takie jak Czarnobyl i Detroit.

Kiedy nie jeździmy po świecie, ściągamy jego smaki do naszej kuchni, przygotowując potrawy takie jak japoński ramen, malezyjska laksa czy amerykańskie corn dogi.

 

Czym się wyróżniamy?

Stawiamy na jakość, zarówno w sferze tekstowej, jak i wizualnej. Wierzymy w moc słowa i obrazu.

Naszą mocną stroną są mniej typowe kierunki podróży i wyselekcjonowane, sprawdzone przepisy.

Nasze relacje z podróży są bardziej praktyczne niż natchnione.

Do każdej podróży bardzo dokładnie się przygotowujemy, nie lubimy tracić czasu na błądzenie i nie chcemy, by ominęło nas coś fajnego, czego potem byśmy bardzo żałowali!