KOREAŃSKI BIBIMBAP

Tego dania spróbowaliśmy pierwszy raz w warszawskiej restauracji Miss Kimchi i od razu się z nim bardzo polubiliśmy. Dużo kolorowych składników, ciekawy w smaku, ostry sos i monolityczna czarna miska zrobiły dobre pierwsze wrażenie i sprawiły, że zechcieliśmy pobawić się w kuchni sami.

Bibimbap jest dosyć czasochłonny w przygotowaniu, i to już na etapie zakupów. Paprykową pastę gochujang i paproć gosari dostaniecie raczej tylko w specjalistycznych sklepach ze składnikami kuchni koreańskiej (w Warszawie znaleźliśmy taki w miasteczku Wilanów). O ile suszona paproć jest opcjonalna, o tyle bez pasty raczej się nie uda. Co do innych składników, to śmiało możecie poeksperymentować, bo w koreańskich domach funkcjonuje ono ponoć jako typowe danie-śmietnik, do którego dorzuca się produkty z bliskim terminem przydatności. Nasza wersja jest całkiem łagodna jak na azjatyckie standardy, więc jeśli lubicie jadać ostro, to możecie użyć dwóch lub nawet trzech łyżek pasty gochujang.

 

Składniki / 2 porcje

Sos:
1 czubata łyżka pasty gochujang
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka białego sezamu
3 łyżki wody

Marynata mięsa:
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
ząbek czosnku

250 g ryżu do sushi
20 dag ligawy wołowej
garść kiełków fasoli mung
marchewka
ogórek świeży lub cukinia
szczypiorek
duże liści szpinaku
10 średnich pieczarek lub namoczonych shitake
ząbek czosnku
sól
jajko
2 łyżki kimchi (opcjonalnie; zrobione wg tego przepisu)
garść suszonej paproci gosari (opcjonalnie; namoczyć dobę wcześniej)

 

 

  1. Mięso kroimy na cienkie kawałki. Mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty i zostawiamy przynajmniej na godzinę.
  2. Ryż do sushi najpierw płuczemy kilka razy, aż woda przestanie być biała. Zalewamy zimną wodą ok. 1 cm ponad poziom ryżu. Wstawiamy pod przykryciem na gaz na maksymalną moc. Kiedy ryż się zagotuje, mieszamy go raz, ponownie przykrywamy i zmniejszamy moc pod garnkiem do minimum. Gotujemy w ten sposób przez 12 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek na bok na minimum 15 minut.
  3. Ogórka lub cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Umieszczamy je w misce i zasypujemy czubatą łyżeczką soli i mieszamy. Po 15 minutach odlewamy wodę, którą wypuści wybrane warzywo, dodajemy posiekany ząbek czosnku, łyżkę oleju sezamowego i łyżkę posiekanego szczypiorku, a następnie mieszamy.
  4. Gotujemy garnek wody. Marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne), szpinak oczyszczamy i odkrajmy najgrubsze części łodyg. Kiedy woda się zagotuje, blanszujemy w niej kolejno: słupki marchewki (przez ok. 3 minuty), szpinak (przez ok. 1 minutę) i kiełki fasoli (przez ok. 2 minuty). Szpinak po blanszowaniu kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Rozgrzewamy patelnię. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy przez kilka minut pokrojone w ćwiartki pieczarki (jeśli wybraliśmy shitake, wystarczy im ok. 2-3 minut). Ściągamy grzyby z ognia i smażymy zamarynowane mięso. Po usmażeniu mięsa na patelni, smażymy osobno jajka.
  6. W glinianej lub ceramicznej misce (warto ją wcześniej dobrze rozgrzać, żeby dłużej podtrzymywała temperaturę dania) umieszczamy najpierw ryż, a na nim sos. Następnie układamy kolejne, przygotowane uprzednio składniki: mięso, szpinak, grzyby, kimchi, marchewkę, ogórka/cukinię i gosari. Na to wszystko kładziemy usmażone jajko.

 

 

 

 

co to jest bibimbap / jak zrobić bibimbap / przepis na bibimbap / korea północna / korea południowa / kuchnia koreańska / dania koreańskie / potrawy koreańskie / co się je w korei / co się jada w korei / jak przyrządzić bibimbap / jak ugotować bibimbap / kuchnia azjatycka / dania azjatyckie / potrawy azjatyckie / przepisy azjatyckie / azja wschodnia / dania azji wschodniej / potrawy azji wschodniej / przepisy azji wschodniej /

 

3 komentarze

  • comment-avatar
    Agata 05/09/2017 (13:54)

    Ale apetycznie wygląda <3

  • comment-avatar
    Ola | Chasing Colors 13/09/2017 (19:50)

    Kiedyś próbowałam go w koreańskiej restauracji w Berlinie i smakował obłędnie, szkoda, że jest tak czasochłonny i wymaga składników, które nie wszędzie można dostać, ale ze względu na kolory i to, że pięknie się prezentuje, mam ochotę podjąć wyzwanie! 🙂

    • comment-avatar
      Obieżysmak 14/09/2017 (09:36)

      Zachęcamy do spróbowania, nawet w uproszczonej wersji będzie bardzo dobry!