AMERYKAŃSKIE PIKANTNE SKRZYDEŁKA – BUFFALO WINGS

Przepis na amerykańskie skrzydełka buffalo jest jednym z tych, które chodzą za nami od wielu lat. Zwykle decydowaliśmy się na to danie w restauracjach z amerykańską kuchnią i długo nie mogliśmy dojść do tego, jak odtworzyć ten smak w domu. Inne przepisy (jak np. ten z bloga Kwestia Smaku) były smaczne, ale to nie było to. W końcu doszliśmy do tego, jak przyrządzić pyszne buffalo wings i, ku naszemu zaskoczeniu, przepis na skrzydełka okazał się bardzo prosty.

Nazwa buffalo najprawdopodobniej pochodzi od miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, gdzie rzekomo po raz pierwszy przyrządzono to danie. Można je śmiało uznać za jeden z największych klasyków kuchni amerykańskiej.

Nasz przepis na buffalo uwzględnia ich 6 sztuk, czyli po pokrojeniu dwanaście kawałków. Jest to taka ilość, która zaspokoi średni męski głód. Jeśli macie duży apetyt, to spokojnie możecie liczyć 7 albo 8 sztuk na głowę. Maślanej glazury jest w naszym przepisie z lekkim zapasem (lubimy, kiedy na talerzu skrzydełka lekko w niej pływają).

Odnośnie do sosu, to warto kupić właśnie ten jedyny Frank’s RedHot Original. Jest to octowy, lekko pikantny sos (450 SHU), który może kojarzyć się z ostrzejszym Tabasco (klasyczna wersja ma 2500 SHU). Od kiedy zaczęliśmy zwracać na niego uwagę, odkryliśmy, że z jego dostępnością jest w Polsce całkiem nieźle. W dużych miastach powinniście go dostać już nie tylko w delikatesach (szukajcie oczywiście najpierw w dziale z kuchniami świata). Ostatnio zaopatrzyliśmy się w jego zapasy z Lidlu, przy okazji odkrywając, że sos ma także ostrzejszą wersję – Xtra Hot (2000 SHU). Najważniejsze, co musicie wiedzieć o tym sosie? Jest to klasyczny amerykański dodatek do wielu dań, nie tylko do buffalo wings, powstający na bazie papryczek cayenne, czosnku, octu i przypraw. Jako produkt sklepowy obchodził w zeszłym roku swoje setne urodziny.

Jest jeszcze kilka istotnych niuansów, które chcemy zawrzeć w naszym przepisie na amerykańskie skrzydełka buffalo wings. Po pierwsze, nie zapomnijcie wyjąć kurczaka odpowiednio wcześnie z lodówki, żeby różnica temperatur między nim a rozgrzanym olejem szybciej się wyrównała. Po drugie, jeśli nie lubicie oparzeń od gorącego tłuszczu, a po gotowaniu czyszczenia całej kuchni z tłustych plam, to wysuszcie dokładnie poporcjowane skrzydełka ręcznikiem papierowym. I tak będzie buzowało, ale wysoki garnek powinien zatrzymać większość w środku. A po trzecie, nam sos z sera najbardziej smakuje z grudkami, ale jeśli jesteście fanami gładkiej konsystencji, to przygotujcie go w blenderze.

Na koniec temat selera naciowego. Wiemy, że to warzywo nie ma zbyt wielu fanów, i szczerze mówiąc my też nigdy się do nich nie zaliczaliśmy. Jednak przegryzanie kwaśno-pikantnej kury gorzko-warzywnym selerem sprawdza się idealnie. Wydaje nam się, że dodatek selera jest tym, co czyni przepis na amerykańskie skrzydełka buffalo wings tak ciekawym i smacznym.

Jeśli to nadal mało i chcecie, żeby Wasze skrzydełka buffalo wings ociekały amerykańskością, to polecamy podawać je dodatkowo z dużą szklanką coli lub ginger ale’a, z plasterkiem cytryny.

Składniki / 1 porcja

6 skrzydełek z kurczaka
1,2 l oleju rzepakowego
1/3 kostki masła (ok. 70 g)
1/2 małej butelki Frank’s RedHot Original Sauce (ok. 65 ml)
50 g niebieskiego sera pleśniowego typu lazur
2 łyżki (ok. 40 g) śmietany 18-22 %
1 łyżeczka majonezu
marchew
seler naciowy

Przepis na amerykańskie skrzydełka buffalo wings

  1. Skrzydełka wyciągnąć z lodówki minimum godzinę przed smażeniem. Powinny osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej. Pokroić na trzy części. Końcówki wyrzucić lub zachować, np. na rosół. Pozostałe części skrzydełek osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym.
  2. W rondelku, na małej mocy rozpuścić masło. Ostudzić, po czym dodać sos RedHot i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką).
  3. Ser pleśniowy pokroić drobno. Umieścić w misce, dodać śmietanę i majonez. Wymieszać widelcem rozgniatając ser tak, aby zostały tylko drobne grudki.
  4. Marchew i nać selera pokroić w słupki.
  5. Wlać olej do dużego garnka i rozgrzać na maksymalnej mocy kuchenki przez kilka minut. Po tym czasie zacząć ostrożnie i stopniowo wkładać kawałki skrzydełek do rozgrzanego oleju, zważając na to, że olej może pryskać i buzować. Po około 2-3 minutach zmniejszyć moc pod garnkiem do ok. 3/4 (przykładowo 7 na 9-stopniowej skali kuchenki indukcyjnej). Smażyć łącznie przez około 8 minut, mieszając w międzyczasie 2-3 razy, aż skrzydełka będą złoto-brązowe. Wyciągnąć je na sitko lub talerz z ręcznikiem papierowym i pozwolić przez chwilę odcieknąć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Umieścić skrzydełka w misce. Zalać wymieszaną glazurą z masła i ostrego sosu, a potem dobrze wymieszać.
  7. Podawać wraz z sosem z niebieskiego sera i słupkami warzyw.


Jesteście fanami kuchni amerykańskiej? Sprawdźcie nasze inne przepisy na klasyczne potrawy z USA, na przykład na corn doga lub na kanapkę z pastrami.

Planujecie roadtrip po USA? Stworzyliśmy listę 15 widoków, które koniecznie trzeba zobaczyć w Stanach. Opisaliśmy także, jakie osobliwości czekają na Was na amerykańskich stacjach paliw.

A może macie w planach wizyty w najsłynniejszych miastach USA? Pisaliśmy między innymi o tym, co warto zobaczyć i zrobić w Nowym Jorku lub w Chicago.

przepis na amerykańskie skrzydełka / buffalo wings / kuchnia amerykańska / dania kuchni amerykańskiej / potrawy amerykańskie / dania amerykańskie / usa / ameryka północna / stany zjednoczone ameryki północnej / klasyki kuchni amerykańskiej / pomysły na dania z kury / pomysły na skrzydełka / jak zrobić buffalo wings w domu / jak zrobić prawdziwe amerykańskie skrzydełka /

Brak komentarzy