ARROZ CON LECHE – RYŻOWY DESER Z HISZPANII

To deserowe danie ma swoje siostrzane wersje w różnych częściach świata. Warto wspomnieć chociażby o azjatyckim sticky rice, gotowanym na mleku kokosowym, a podawanym najczęściej z mango, albo znienawidzonym przez wiele osób u nas w kraju ryżu z jabłkiem i cynamonem. Jeśli zaliczacie się do antyfanów tego ostatniego, to jest duże ryzyko, że ta wersja też Wam nie podejdzie. W naszym przepisie na bazie hiszpańskiego arroz con leche pojawia się cynamon, choć danie jest nim tylko oprószone, a dominujący smak to szlachetna wanilia. Do tego słodycz zbalansowana sokiem z cytryny oraz dodatek masła, dzięki którym ryż nabiera ciekawej głębi.


Składniki / 2 porcje

100 g ryżu okrągłoziarnistego (np. arborio)
0,5 l mleka 3,2 %
60 g cukru
laska wanilii
laska cynamonu + nieco tego mielonego
1/2 cytryny
1 łyżka masła
sól

  1. Ryż przepłukać zimną wodą. Cytrynę sparzyć i na drobnej tarce zetrzeć połowę jej skórki.
  2. Zagotować mleko z łyżką masła. Dodać nasiona z laski wanilii, laskę cynamonu, cukier, łyżkę masła, szczyptę soli, ryż, startą skórkę oraz łyżkę soku z cytryny. Gotować na małej mocy przez około 25 – 30 minut, często mieszając, aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. Na koniec gotowania usunąć z garnka laskę cynamonu.
  3. Przełożyć do miseczek i ostudzić. Podawać posypane szczyptą mielonego cynamonu.

desery / dania z ryżu / dania z ryżem / arroz con leche / hiszpania / kuchnia hiszpańska / dania hiszpańskie / desery hiszpańskie / desery z hiszpanii / desery z ryżem / desery na ryżu / ryż na słodko / ryż z cynamonem /

Brak komentarzy