HARIRA – AROMATYCZNA ZUPA Z MAROKO

Aromatyczna, sycąca, rozgrzewająca – takie zupy lubimy najbardziej i dlatego od razu zakochaliśmy się w smaku hariry! Harr to po arabsku „gorący”, a zupa zawdzięcza swój rozgrzewający charakter mnogości przypraw, idealnie zbalansowanych. Wedle tradycji harira ma na celu przede wszystkim nasycić muzułmanów po okresie postu – ramadanu. Podstawą bulionu jest baranina, ale można go też ugotować na drobiu lub wołowinie, tak jak w naszym przepisie. W naszym wydaniu jest ona w ogóle dosyć prosta. Pominęliśmy też dodatki, z którymi zwykle się ją podaje tj. jajka czy figi. Mimo to naszym zdaniem niczego jej nie brakuje.

Jeśli lubicie kuchnię marokańską, polecamy Wam także nasz przepis na szakszukę, wyśmienity pomysł na śniadanie!

Jeśli szukacie inspiracji na zupę, spróbujcie przyrządzić malezyjską laksę lub hiszpański krem z pieczonej papryki wedle naszych przepisów!

 

Składniki / 4 porcje

1 kg wołowiny z kością (np szponder)
korzeń selera
2 łodygi naci selera
duża cebula
1 puszka pomidorów
1 puszka ciecierzycy
szczypta szafranu
1 łyżeczka ziaren kolendry
papryczka chili
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
limonka
sól, pieprz
świeża kolendra i pietruszka

 

  1. Mięso zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy i zbieramy szumy, zmniejszamy moc palnika i dodajemy obrany korzeń selera. Gotujemy przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez przynajmniej dwie.
  2. Łodygi selera kroimy w poprzek, w drobne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Ziarna kolendry rozcieramy w moździerzu, a imbir, czosnek, papryczkę, kolendrę i pietruszkę siekamy.
  3. W rondlu lub na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy lub oleju i krótko przesmażamy imbir, ziarna kolendry, czosnek i papryczkę. Zalewamy niewielką ilością bulionu i całość przelewamy z powrotem do garnka z wywarem.
  4. Do wywaru dodajemy pokrojoną cebulę i nać selera, pomidory i ciecierzycę z puszki. Po około 30 minutach gotowania doprawiamy sokiem z limonki, szafranem, solą i pieprzem. Pod koniec do środka dodajemy także pietruszkę.
  5. Zupę podajemy posypaną kolendrą.

 

 

harira / przepis na harirę / jak zrobić harirę / jak ugotować harirę / zupa marokańska / kuchnia marokańska / dania marokańskie / potrawy marokańskie / kuchnia berberyjska / dania berberyjskie / dania afrykańskie / kuchnia afrykańska / afryka / maroko / berberowie / co się je w maroko / najlepsza zupa w maroko / najlepsza marokańska zupa / maghreb / kuchnia maghrebu / pomysły na obiad / pomysły na zupę /

Brak komentarzy