JAPOŃSKA ZUPA RAMEN

Ramen to jedna z tych potraw, które mają bardzo dużo wersji, a kolejne przepisy znacząco się od siebie różnią. Ciężko znaleźć ten jedyny „oryginalny”, ale tym samym można bez oporów poeksperymentować z doborem i ilością składników. My postawiliśmy na aromatyczny, wieloskładnikowy wywar na wieprzowinie i kaczce. Powinien gotować się minimum 3 godziny, ale dopiero kilkunastogodzinne powolne gotowanie uwalnia z kości kolagen, który nadaje zupie charakterystycznej gęstości, więc warto przygotować ją przynajmniej jeden dzień wcześniej. To samo dotyczy jajek, one też potrzebują czasu, żeby się odpowiednio zamarynować. Jeśli brakuje Wam jednego albo kilku składników, nie martwcie się. I bez nich zupa będzie pyszna.

Zachęcamy też do spróbowania innej słynnej azjatyckiej zupy – malezyjskiej laksy.

 

Składniki / 4 porcje

4 l wody
żeberko wieprzowe (ok. 40 dag)
karkówka wieprzowa (ok. 30 dag)
udziec lub korpus kaczki
włoszczyzna
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
cebula
2 papryczki chili
limonka
6 grzybków shitake
4 gwiazdki anyżu
10 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren czarnego pieprzu
8 goździków
1/2 laski cynamonu
20 ziaren kolendry
5 liści laurowych
2 łyżki (40 g) pasty miso
10 g płatków/proszku z ryby bonito
2 płaty kombu
2 łyżki brązowego cukru
gałązka pietruszki
2 łyżki sosu sojowego jasnego
100 ml sake
1 łyżeczka shichimi togarashi

4 jajka
1 płat nori
szczypior
250 g makaronu mie (lub innego cienkiego pszennego)

dodatkowo do marynowania jajek:
200 ml wody
200 ml sake
100 ml jasnego sosu sojowego
100 ml wina mirin
4 łyżki brązowego cukru

  1. Mięso umyć, umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, ściągając co jakiś czas z jego powierzchni szumy. Zmniejszyć ogień, tak aby wywar pozostawał na granicy wrzenia.
  2. Włoszczyznę obrać i oczyścić; imbir obrać i przekroić na pół, jedną papryczkę przekroić i oczyścić z nasion; wszystko wsadzić do garnka. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć do garnka, po czym wrzucić także wyciśnięte połówki. Cebulę przekroić na pół, opalić nad gazem lub przypalić na patelni od strony cięcia. Do garnka dodać te i pozostałe składniki: obrane i zgniecione ząbki czosnku, grzybki shitake, anyż, ziele angielskie, pieprz, goździki, cynamon, kolendrę, liście laurowe, pastę miso, bonito, kombu, cukier, sake oraz shichimi.
  3. Jajka gotować w lekko wrzącej wodzie przez 7 minut. Po tym czasie zdjąć z gazu, szybko schłodzić i obrać delikatnie pod zimną wodą tak, aby nie zniszczyć białka.
    Opcjonalnie: przygotować marynatę do jajek – wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, aż do rozpuszczenia cukru. Obrane i ugotowane jajka umieścić w całości w marynacie na 10-12 godzin. Po tym czasie opłukać, osuszyć i trzymać w lodówce, pod przykryciem.
  4. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 3-5 minut we wrzątku). Odlać i zahartować zimną wodą, aby zachować jego twardość i sprężystość. Szczypior pokroić ukośnie w cienkie paski. Z wywaru wyciągnąć i pokroić w paski grzybki shitake. Wyciągnąć także karkówkę, a gdy się schłodzi, pokroić ją w plastry. Nori pokroić w paski, a drugie chili w cienkie plastry.
  5. Wywar po gotowaniu, dla bezpieczeństwa najlepiej schłodzony, przefiltrować przez dwie warstwy bawełny. Oczyszczony, przed podaniem ponownie zagotować.
  6. W miskach umieścić ugotowany makaron i zalać gorącym bulionem. Następnie na powierzchni układać kolejno: plaster karkówki, przekrojone na pół jajko, chili i grzybki shitake w plastrach, szczypior oraz paski nori. Podawać z łyżką i pałeczkami. Do doprawienia można opcjonalnie podać przyprawę shichimi.

 

 

 

 

 

 

 

/ kuchnia japońska / kuchnia azjatycka / japonia / jak zrobić ramen / jak ugotować ramen / przepis na ramen / co to jest ramen / zupy w japonii / kuchnia w japonii / co zjeść w japonii / czego spróbować w japonii / japońska zupa / japońskie zupy / z czego robi się ramen / na czym gotuje się ramen / jak robi się ramen /

4 komentarze

  • comment-avatar
    Karol 08/09/2016 (11:03)

    Grzyby shitake – gdzie można je dostać? Znajdę je w którymś z polskich delikatesów?

    • comment-avatar
      Anonim 12/06/2018 (15:12)

      ma rację albo zamów bardzo trudno jest je zdobyć

  • comment-avatar
    admin 10/09/2016 (08:51)

    Bez większego problemu dostaniesz je w większości dobrych sklepów spożywczych w sekcji kuchnie świata. Ewentualnie wyspecjalizowane sklepy z azjatyckimi składnikami. W Warszawie jest takich kilka, np. na Natolinie albo w Hali Mirowskiej.

  • comment-avatar
    http://katarzynakachel.blogspot.com/ 11/09/2016 (08:38)

    Kaczka w bulionie,a do tego anyż, goździki i cynamon…to musi być pyszne. Jako zdeklarowana miłośniczka ramenu, wkrótce przystąpię do wykonania.