ROZTOCZE – TOPLISTA DEGUSTACYJNA

Choć Roztocze to jedynie niewielka kraina geograficzna znajdująca się w znacznej mierze na obszarze województwa lubelskiego, to da się wyróżnić smaki i potrawy charakterystyczne tylko dla tego mini-regionu Polski. Zapraszamy do lektury naszego przewodnika po najciekawszych smakach Roztocza!

Miód fasolowy

Tradycyjny Produkt Regionalny, którego możecie spróbować w gospodarstwie pasiecznym ULIK we wsi Mokrelipie (pod Radecznicą). Przyrządza się go z nektaru kwiatów fasoli „Piękny Jaś”. Będziecie tu także mieli okazję skosztować i kupić wiele innych rodzajów miodu (nam szczególnie zasmakował miód leśny). Poza tym możliwe jest zwiedzanie pasieki z pszczelarzem, przyglądanie się pszczołom w zagrodzie edukacyjnej oraz podziwianie zabytkowych sprzętów w niewielkim skansenie.

Dania na bazie kaszy gryczanej

Kuchnia roztoczańska (i w ogóle lubelska) słynie z zamiłowania do kaszy gryczanej. W kartach restauracji zobaczycie wiele dań, w których jest ona podstawowym składnikiem. I tak, w restauracji przy hotelu Perła Roztocza w Szczebrzeszynie możecie zjeść pyszne gryczaniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, tutaj podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty. Spróbujecie tu także jednego z najpopularniejszych roztoczańskich dań – pierogów z nadzieniem z kaszy gryczanej. Z kolei w jednej z najpopularniejszych restauracji na całym Roztoczu – Zagrodzie Guciów – zjecie regionalne danie łupcie, czyli pyszne gołąbki z kaszą gryczaną.

Gryczaniaki (kotlety z kaszy gryczanej i twarogu) w restauracji Perła Roztocza
Łupcie – gołąbki z kaszą gryczaną serwowane w Zagrodzie Guciów


Roztoczański pstrąg (i inne ryby)

Zwiedzając Roztocze, koniecznie spróbujcie tutejszych dań rybnych. Najbardziej znane rybne miejsce na mapie Roztocza to niewątpliwie restauracja i sklep Pstrąg Roztoczański w miejscowości Bondyrz, w drodze do Krasnobrodu, nieopodal Zagrody Guciów. Obiad w tym lokalu może być miłym zwieńczeniem spływu kajakowego po rzece Wieprz. Warto spróbować tutaj przepysznej prowansalskiej zupy rybnej oraz pizzy Chata Rybaka z wędzonym pstrągiem. Flagowym daniem restauracji jest pstrąg z pieca z porem i jabłkiem. Miejcie na względzie to, że ceny są tutaj „turystyczne”.

W restauracji i sklepie „Pstrąg Roztoczański”
Prowansalska zupa rybna
Pstrąg z pieca
Pizza z pstrągiem


Za to niższe ceny i jeszcze ciekawsze dania rybne czekają na Was w innym miejscu – gospodarstwie rybackim Smolin Fish w Rudzie Różanieckiej. Tutaj wszystko się zgadza – przepiękna lokalizacja nad wodą, ciekawie zaprojektowany obiekt w plenerze, spory wybór nietypowych i niedrogich potraw z różnych ryb. Zajadaliśmy się tu przepysznym rybnym żurkiem i burgerami z karpiem, wypoczywając na leżakach z widokiem na Cztery Stawy. To zdecydowanie jedno z najciekawszych miejsce na gastromapie Roztocza.

Miejscówki z widokiem na stawy w Smolin Fish
Żurek rybny
Burger z karpiem


Tradycyjne smaki Roztocza w Zagrodzie Guciów

O Zagrodzie Guciów – restauracji, skansenie i agrokwaterze – wspominaliśmy już kilka razy, bo nie sposób pominąć to miejsce, gdy odwiedza się Roztocze. Guciów to wizytówka tej krainy i musicie tu obowiązkowo wstąpić przynajmniej raz na obiad. Każda pozycja w karcie wyda Wam się interesująca i z pewnością będzie smaczna. My zajadaliśmy się między innymi łupciami, makaronem razowym z serem, zupą pokrzywową (choć spodziewaliśmy się, że będzie mniej łagodna w smaku), słodkim pierogiem z kaszy jaglanej i sera, a na deser ciastem piaskowym. Uwaga: restauracja jest nieczynna w poniedziałki!


Zakład mięsny Wasąg

W sklepie firmowym w Hedwiżynie możecie kupić mnóstwo przepysznych, ekologicznych mięsnych wyrobów. Zrobiliśmy tu naprawdę konkretne zakupy (wybraliśmy m.in. kilka rodzajów kiełbas, szynek i kabanosy), za które zapłaciliśmy jedyne 22 zł!

Wino z winnicy Lipowiec

O malowniczo usytuowanej winnicy we wsi Lipowiec wspominaliśmy już w naszym pierwszym wpisie o Roztoczu, w którym polecamy Wam najciekawsze atrakcje tej lubelskiej krainy. Wycieczkę po winnicy wieńczy degustacja win, które nie są najtańsze (butelka białego wytrawnego za 30 zł), ale podobno warte swojej ceny – słyszeliśmy, że polskie wina coraz lepiej radzą sobie na zagranicznych rynkach. Sami mieliśmy okazję spróbować dwóch rodzajów tutejszych win, a ponieważ nie jesteśmy w tym temacie ekspertami, to ostateczną ocenę jakości pozostawiamy Wam.

Na terenie winnicy Lipowiec
Widok ze szczytu wzgórza na terenie winnicy
W trakcie degustacji z gospodarzem


Piwa Roztocza

Pierwsze zderzenie z tym tematem było dla nas rozczarowujące. Choć podobno w sezonie letnim powinno to być możliwe, browar był zamknięty dla odwiedzających. Nie zostaliśmy fanami piwa Zwierzyniec, ale na szczęście na nim wybór lokalnych piw nie kończy. W większości sklepów dostaniecie całkiem przyzwoite Zielone Biłgorajskie, za to rzadziej spotykane, ale rewelacyjne jest piwo o łatwej do zapamiętania nazwie Roztocze (Pils oraz Chmielowe).

Browar w Zwierzyńcu


Olej świąteczny roztoczański

W Olejarni Świątecznej we wsi Łabunie, 10 km od Zamościa, zaopatrujemy się w ostatnie regionalne zakupy spożywcze, gdy wyjeżdżamy już z krainy Roztocza Środkowego. Oleje są tu produkowane metodą tradycyjną i wielokrotnie były już wyróżniane prestiżowymi nagrodami. Możecie tu kupić różne rodzaje bardzo dobrej jakości oleju, ale flagowym, typowo regionalnym produktem, w który warto się zaopatrzyć, jest olej świąteczny.

W Olejarni Świątecznej


Soki z Adamowa

W trakcie pobytu na Roztoczu rozkoszujemy się smakiem naturalnych, ekologicznych soków Adamów. Tłoczone na zimno, mętne, bez żadnego dodatku cukrów ani konserwantów, sporządzane z najlepszej jakości owoców i warzyw – lista plusów jest tak długa, że nie powinniście się w żadnym wypadku wzbraniać przed spróbowaniem tego produktu.

roztocze / roztocze środkowe / polska / zagroda guciów / zwierzyniec / szczebrzeszyn / bondyrz / adamów / lubelskie / lubelszczyzna / województwo lubelskie / region lubelski / kuchnia lubelska / kuchnia roztoczańska / kuchnia lubelszczyzny / kuchnia roztocza / przysmaki lubelskie / przysmaki lubelszczyzny / przysmaki roztocza / co zjeść na lubelszczyźnie / co zjeść na roztoczu / czego spróbować na roztoczu / co wypić na roztoczu / kuchnia polska / kuchnia regionalna / dania regionalne / kuchnia wschodniej polski / dania wschodniej polski / potrawy lubelskie / potrawy na roztoczu / potrawy roztoczańskie / potrawy regionalne / potrawy wschodniej polski / gdzie zjeść na roztoczu / najlepsze jedzenie na roztoczu /

2 komentarze

  • comment-avatar
    Ania 03/11/2019 (14:30)

    Bardzo proszę o sprostowanie informacji o Browarze Zwierzyniec. Browar produkuje piwo Zwierzyniec od kilku lat, a otwarty dla zwiedzających jest w sezonie letnim. Polecam wycieczkę z przewodnikiem w celu poznania historii browaru i okolicy. Browar oprócz flagowego piwa zwierzyniec produkuje również kilka innych, np. ordynackie czy pszeniczne, dostępne są one tylko ‚z kranu’ na terenie browaru, nigdzie indziej! Polecam odwiedzenie miejsca w sezonie 😉

    • comment-avatar
      Obieżysmak 03/11/2019 (18:10)

      Faktycznie wychodzi na to, że nasz młody przewodnik wprowadził nas w błąd w kwestii produkcji piwa.
      Natomiast co do możliwości zwiedzania to osobiście sprawdzaliśmy to w lipcu tego roku i poinformowano nas, że aktualnie nie ma takiej możliwości.
      Dziękujemy za te informacje i pozdrawiamy 🙂