SZAKSZUKA – BLISKOWSCHODNIE ŚNIADANIE

Trudno wskazać jeden kraj pochodzenia tego dnia. Uważa się, że szakszuka (shakshouka) mogła powstać w Tunezji, Maroko lub w Algierii. Dzisiaj serwuje się ją w wielu krajach Maghrebu i Bliskiego Wschodu. Cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza w Izraelu, gdzie rzekomo dotarła wraz z Żydami emigrującymi z Maghrebu w latach 50. XX wieku. Nazwę potrawy można przetłumaczyć jako „mieszanka” (szakszek to po hebrajsku „mieszać”). Niektórzy historycy twierdzą, że szakszuka mogła powstać w Imperium Osmańskim, skąd dotarła na Bliski Wschód i do Hiszpanii. W Turcji, zresztą, można dzisiaj zjeść danie śniadaniowe bardzo podobne do szakszuki, a nazywa się ono menemen. O tej potrawie wspominaliśmy na naszej topliście degustacyjnej ze Stambułu (punkt 6. – tureckie śniadanie).

 

Składniki / 2 porcje

2 pomidory
czerwona papryka
ząbek czosnku
1/2 puszki cieciorki
oliwa
masło
garść liści szpinaku
sól, cukier
wędzona papryka słodka
kumin
oregano
4 jajka
bagietka

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć z nich gniazda nasienne. Razem z papryką pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plastry.
  2. Na patelnię na średniej mocy wlać trochę oliwy i dodać łyżkę masła. Dodać najpierw pokrojoną paprykę, a po około 3 minutach czosnek, pomidory oraz odsączoną cieciorkę. Następnie dodać także 1/2 łyżeczki soli i po 1 łyżeczce cukru, wędzonej papryki, kuminu oraz oregano. Wymieszać i poczekać około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Na patelnię wrzucić garść szpinaku, a po chwili, gdy liście zmiękną, wbić na wierzch jajka. Przykryć i dusić przez około 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną ciekłe w środku. Podawać z bagietką.

 

 

 

 

przepis na szakszukę / jak zrobić szakszukę / co to jest szakszuka / jak przygotować szakszukę / bliski wschód / kuchnia bliskowschodnia / kuchnia bliskiego wschodu / kuchnie bliskiego wchodu / śniadanie bliskowschodnie / dania bliskowschodnie / dania bliskiego wschodu / potrawy bliskowschodnie / potrawy bliskiego wschodu / izrael / kuchnia izraela / kuchnia izraelska / śniadanie w izraelu / dania izraela / dania izraelskie / potrawy izraela / potrawy izraelskie / maroko / kuchnia marokańska / śniadanie marokańskie / dania marokańskie / potrawy marokańskie / tunezja / kuchnia tunezyjska / śniadanie tunezyjskie / dania tunezji / dania tunezyjskie / potrawy tunezyjskie / maghreb / kuchnia maghrebu / dania maghrebu / śniadanie wege / śniadanie wegetariańskie / dania wegetariańskie / potrawy wegetariańskie / afryka / kuchnia afrykańska /

6 komentarzy

  • comment-avatar
    Arkadiusz 20/12/2016 (10:40)

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • comment-avatar
      Obieżysmak 20/12/2016 (11:27)

      Życzymy smacznego! 🙂

  • comment-avatar
    Karolina Uczta dla zmysłów 20/12/2016 (17:24)

    Szaszuka chodzi za mną już od kilku dni 🙂 Na pewno wypróbuję Wasz przepis w najbliższym czasie!

    • comment-avatar
      Obieżysmak 21/12/2016 (10:14)

      Super! Czekamy na opinię, czy smakowała 🙂

  • comment-avatar
    Asia 21/12/2016 (12:09)

    Zdecydowanie bogatsza wersja, niż ta podstawowa, którą robiliśmy w weekend. Z przyjemnością wypróbujemy Wasz przepis! <3

    • comment-avatar
      Obieżysmak 21/12/2016 (13:16)

      Miło nam 🙂 Zachęcamy do poeksperymentowania z przyprawami! 😉

Pozostaw odpowiedź Obieżysmak Cancel reply