WEGETARIAŃSKI TATAR Z CZERWONEJ FASOLI

Klasyczny wołowy tatar to jedna z naszych ulubionych przystawek, więc nieco bez przekonania podchodziliśmy do tatara z fasoli. Ciekawość jednak zwyciężyła i okazało się, że było warto, a poniższy przepis na tatara z czerwonej fasoli zaliczamy do wyjątkowo udanych eksperymentów.

W przeciwieństwie do mięsnego oryginału, lepiej nie podawać go tuż po przygotowaniu, tylko dać mu godzinę na przegryzienie się. To także jeden z tych przepisów, w których fajnie pobawić się dodatkami. Następnym razem planujemy dodać np. marynowane grzyby. Jeśli macie swoje przyzwyczajenia związane z tym daniem, to nie zaszkodzi spróbować przełożyć ich na tę wersję.

Składniki / 2 porcje

  • 250 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki (kidney)
  • 50 g cebuli
  • 50 g ogórka konserwowego
  • 15 g kaparów
  • 30 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oleju, np. lnianego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka
  • (opcjonalnie 1 filecik anchois)
  1. Odsączoną (niekoniecznie bardzo dokładnie) fasolę umieścić w blenderze wraz z olejem, wędzoną papryką, sosem sojowym, miodem, koncentratem, musztardą, pieprzem i solą (lub filecikiem anchois). Miksować przez kilka sekund. Masa nie musi być bardzo jednolita. Warto dać jej trochę czasu w pokojowej temperaturze, żeby się przegryzła.
  2. Ogórka, cebulę, kapary i suszonego pomidora posiekać. Posiekane kapary i pomidory dodać do fasoli i wymieszać.
  3. Tatara z fasoli podawać z żółtkiem i posiekaną cebulą oraz ogórkiem.


przepis na tatara z czerwonej fasoli / przepis na wegetariańskiego tatara / jak zrobić wegetariańskiego tatara / wegetariański tatar przepis / tatar z warzyw / tatar z fasoli / jak zrobić tatara z fasoli / jak zrobić tatara z warzyw / tatar dla wegetarian / przepisy wegetariańskie / przepisy wege / dania wegetariańskie / dania wege / przekąski wege /

Brak komentarzy