Wołowina z chipotle na salsie kukurydzianej

Polędwicę z przepisu można zamienić na inny rodzaj wołowiny (np. udziec) – zamiast krótko obgotowywać ją w wywarze, wystarczy poddusić pod przykryciem aż zmięknie. Danie jest ostre, ale jeśli nie lubicie tak mocnych wrażeń, możecie zmniejszyć dodawaną ilość chipotle o połowę. Tym sposobem mięso i sos zachowają charakterystyczny aromat wędzonej papryki, ale będą zjadliwe dla osób o łagodniejszych podniebieniach.

Składniki / 4 porcje

40 dag polędwicy wołowej
1 mała puszka (200 g) papryczek chipotle w sosie
2 duże czerwone cebule
500 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
200 g śmietany 22%
świeża kolendra
olej

400 g odsączonej kukurydzy z puszki
1 awokado
1 limonka
1 duży ząbek czosnku
sól

  1. Najpierw przygotować salsę. Kukurydzę odsączyć, jedna cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć, a awokado obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać sok wyciśnięty z limonki i wymieszać. Posolić do smaku.
  2. Grubo pokroić jedną cebulę, a następnie zeszklić ją na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie gotowa, dodać bulion, kumin i rozdrobnione chipotle z zalewą. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 min. na średniej mocy. Po tym czasie łyżką cedzakową wybrać cebulę do osobnego naczynia.
  3. Wybraną cebulę wraz ze śmietaną zmiksować na jednolitą masę w blenderze.
  4. Zwiększyć moc pod wywarem, a kiedy się zagotuje, wsadzić do niego wołowinę. Zamieszać, a po 1-2 min. wyciągnąć łyżką cedzakową.
  5. Na talerze wyłożyć salsę, na nią wołowinę i sos śmietanowy. Podawać posypane posiekaną kolendrą.

 

 

/ kuchnia meksykańska / przepis meksykański / przepis na danie meksykańskie / potrawy meksykańskie / dania meksykańskie / jak zrobić wołowinę chipotle / / jak przyrządzić wołowinę chipotle / jak przygotować wołowinę chipotle / przepisy meksykańskie / przepis na wołowinę chipotle / jedzenie meksykańskie / jedzenie w meksyku / kuchnia tex mex / tex-mex

Brak komentarzy