WYSPA SAL – TOPLISTA DEGUSTACYJNA

1. Świeża ryba prosto od rybaka

Ok. godziny 12:00 na molo w miejscowości Santa Maria na Sal, jednej z wysp Republiki Zielonego Przylądka, zbierają się rybacy i lokalni handlarze ryb. Spotkamy ich tam prawie zawsze, o ile silny wiatr nie pokrzyżował planów i nie utrudnił połowów. Najbardziej powszechną rybą jest tuńczyk, którego kilogram kupimy tu za jedyne 5 euro! Inne dostępne ryby to wahoo (serra) czy esmoregal (seriola). Nasze pomysły na dania: steki z tuńczyka, carpaccio, różnorodne sushi, zupa rybna, szaszłyki… Gotowanie na własną rękę to opcja oczywiście dla tych, którzy na miejscu mają dostęp do kuchni, a nie spędzają urlop w hotelu z wyżywieniem. Taką formę pobytu zdecydowanie odradzamy, zwłaszcza, że na Sal jest wiele możliwości wynajmu pokoju / apartamentu od prywatnych właścicieli. Oferty na Airbnb w Santa Maria zaczynają się od 15 euro za noc.

 

Sprzedaż ryb na molo w Santa Maria

 

Domowej roboty sushi z tuńczykiem i seriolą

 

Carpaccio z wahoo, zwanej tu także białą rybą

 

2. Paõ de coco

Czyli chleb kokosowy. Ten mały przysmak dostaniemy w jednej z lokalnych piekarni w Santa Maria. Koszt 4 podłużnych bochenków to 1 euro.

 

 

3. Carpaccio z ośmiornicy

Frykas serwowany w restauracji Nautic Club Columbus, niedaleko szkoły windsurfingu Josha Angulo. Poza tą przystawką restauracja oferuje wiele innych ciekawych dań, między innymi pyszne risotto z owocami morza czy szaszłyk z mięsem, krewetkami i ananasem. Miejsce zdecydowanie do polecenia – jedna z najlepszych restauracji w Santa Maria.

 

 

4. Papaja prosto z drzewa

Tuż przed naszym apartamentem w Porto Antigo w Santa Maria rosły drzewa papai, którą mogliśmy zrywać sami z gałęzi. Jeśli gdzieś na owocu pojawia się żółta plamka, oznacza to, że można go już zerwać, bo za dzień lub dwa będzie nadawał się do jedzenia. Papaje i banany to najbardziej dostępne owoce na Sal. Prawdę mówiąc, trudno tutaj o inne, bardziej egzotyczne owoce. Klimat na wyspie nie jest tropikalny, ale suchy, a krajobraz raczej pustynny. Mimo że wygląd tutejszych niepryskanych owoców na to nie wskazuje, są one przepyszne.

 

Jeszcze niedojrzała papaja

 

Świeży kokos

 

5. Cachupa czyli śniadanie kreolskie

Pobyt na Sal bez spróbowania cachupy można śmiało uznać za nieważny. Cachupa to fasola z kukurydzą i/lub cieciorką, podawana z różnymi dodatkami, na przykład kiełbasą i jajkiem, omletem czy rybą. Danie warto dosmaczyć ostrym sosem, zwanym tutaj malagueta. W Santa Maria najlepszą cachupę podają w Cafe Criolo, gdzie raczej trudno wypatrzeć turystów; ten klimatyczny lokal jest zdominowany przez lokalesów.

 

Cachupa z chorizo i jajkiem

 

DSC06563

 

Malagueta

 

6. Caipirinha, ale nie brazylijska

Drink pochodzenia brazylijskiego, oryginalnie sporządzany na wódce z trzciny cukrowej cachaça, dotarł także na wyspy Zielonego Przylądka i bardzo się tutaj przyjął. Na Sal w zdecydowanej większości lokali sporządza się go na bazie grogu (tutejsza wódka z trzciny cukrowej) lub zwykłej wódki. Najbardziej klimatyczne miejsce na caipirinhę? Pub Calema, na jednej z głównych ulic Santa Marii. Do godz. 22.00 codziennie happy hours – jednego drinka kupimy za 6 pln. Miejsce jest zawsze pełne, turyści w naturalny sposób mieszają się tutaj z lokalsami, a w weekendy ok. północy rozkręca się impreza w rytmie dancehall, ragga i lokalnych, afrykańskich brzmień. Natomiast najsmaczniejszą caipirinhę piliśmy w działającym od niedawna lokalu Afro, w okolicach Porto Antigo.

 

Caipirinha w Pubie Calema

 

7. Kreolskie piwo Strela

Jasne, lekkie piwo produkowane na Sal, ale także na wyspie Santiago oraz São Vicente. Jest też jednym z pierwszych produktów eksportowych Wysp Zielonego Przylądka – można je dostać w Gambii. Do piwa warto pochrupać sprzedawane w małych paczuszkach chrupki salgadinhas.

 

 

Salgadinhas

 

8. Kawy Cabo Verde

Na Sal kawy się nie produkuje, za to sprowadza się ją z innych wysp. Głównym producentem kawy jest wyspa Fogo (z portugalskiego „ogień”). To wyspa, na której znajduje się czynny wulkan, czemu zawdzięcza ona swoją ognistą nazwę.

 

 

9. Sól jak Sal

Jak sama nazwa wyspy wskazuje, słynie ona z produkcji soli. Na Sal, w okolicy Pedra de Lume, znajdują się solanki, na które zaadaptowano krater nieczynnego wulkanu. Mniejsze solanki znajdują się także w okolicach miejscowości Santa Maria. Warto udać się tutaj na spacer lub jogging, by popodziwiać widoki, a przy okazji zebrać sobie pamiątkową garść soli.

 

 

10. Caldeirada de peixe czyli kreolska zupa rybna

To jeden z klasyków kuchni Zielonego Przylądka, na wyspie Sal można go dostać prawie w każdym lokalu. Zupa jest bardzo pożywna, znajdziemy w niej całe kawałki różnych lokalnych ryb i dużo warzyw. Wywar jest niezwykle aromatyczny. Porcja w Cafe Criolo spokojnie dla dwóch osób.

 

 

11. Espetada de peixe – szaszłyk rybny

To także bardzo popularne danie w knajpkach Santa Marii. Na angielski tłumaczone jako „fish skewer” lub jako „fish kebab”. Szaszłyk sporządza się z kilku ryb, najczęściej jedną z nich jest tuńczyk. Uwaga: danie (tak jak większość lokalnych potraw) podaje się zazwyczaj z ryżem i frytkami. Jeśli chcemy jedno z nich zastąpić warzywami, warto zwrócić na to uwagę przy składaniu zamówienia.

 

Więcej o Republice Zielonego Przylądka przeczytacie tutaj.

 

/ republika zielonego przylądka / wyspy zielonego przylądka / wyspa sal / zielony przylądek / atrakcje wysp zielonego przylądka / atrakcje na sal / ciekawe miejsca na sal / wyjazd na sal / wyjazd na wyspy zielonego przylądka / co zjeść na wyspach zielonego przylądka / co zjeść na sal / kuchnia na wyspach zielonego przylądka / kuchnia zielonego przylądka / kuchnia kreolska / kuchnia afrykańska / czego spróbować na wyspach zielonego przylądka / ciekawostki o wyspach zielonego przylądka / ciekawostki o sal / wakacje na wyspach zielonego przylądka / wakacje na sal / pobyt na sal / pobyt na wyspach zielonego przylądka / co trzeba zobaczyć na wyspach zielonego przylądka / czy warto jechać na wyspy zielonego przylądka / co zjeść na wyspach zielonego przylądka / czego spróbować na wyspach zielonego przylądka / restauracje na sal / gdzie zjeść na sal / przepisy kreolskie / przepisy z wysp zielonego przylądka / dania kreolskie / dania afrykańskie / potrawy afrykańskie / potrawy kreolskie /

3 komentarze

  • comment-avatar
    Ewa 04/05/2016 (17:44)

    Mogę tylko pochwalić za rzetelne przedstawienie „materiału” , byłam wielokrotnie, myślałam, że już wszystko wiem, a tu niespodzianka. Z Waszych opisów dowiedziałam się kilku ciekawostek 🙂
    BRAWO!

  • comment-avatar
    Anonim 25/10/2017 (08:44)

    W niedziele lece!

    • comment-avatar
      Obieżysmak 29/10/2017 (14:07)

      Zazdroscimy! Sami chętnie byśmy znowu tam się wybrali.