NASU DENGAKU – BAKŁAŻAN W GLAZURZE Z PASTY MISO

Kuchnia japońska jest zdominowana przez ryby i długo gotowany na mięsie i kościach ramen. Nasu dengaku to podobno jedno z niewielu dań, które ta odległa część świata ma do zaoferowania weganom. Tradycyjnie robione na ruszcie, ale w naszej nieco uproszczonej wersji łatwe do zrobienia w domu.

Nam najbardziej zasmakowało jako lekka, ciepła przekąska, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potraktować je jako pełnoprawny obiad i podać np. z ryżem. Słodko-słony charakter dania aż prosi się o jakiś kwaśny dodatek, więc kolejnym razem planujemy zjeść je razem z domowej produkcji kimchi.

W wielu przepisach można znaleźć radę, aby wymoczyć wcześniej bakłażana w wodzie, ale nam jego lekka gorycz nie przeszkadza, dlatego celowo pomijamy ten krok.

W tradycyjnych przepisach, poza sezamem, gotowe danie najczęściej posypuje się posiekaną perillą (jap. shiso), czyli inaczej pachnotką zwyczajną. Jest to najtrudniej dostępny składnik tego przepisu, ale nie zniechęcajcie się, jeśli nie uda Wam się jej zdobyć, tylko zastąpcie ją jakimś innym, kojarzonym z azjatycką kuchnią ziołem, np. tajską bazylią, wietnamską kolendrą czy, po prostu, szczypiorkiem.

Składniki / 2 porcje

2 średnie bakłażany
2 łyżki pasty miso (użyliśmy jasnej shiromiso)
50 ml mirin lub słodkiego wina
1 łyżka sake lub octu ryżowego
1 łyżka brązowego cukru
olej sezamowy
biały sezam
perilla (lub inne azjatyckie zioło)

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Oprószyć solą od strony cięcia i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (koniecznie z włączoną górną grzałką).
  2. W małym garnku umieścić miso, mirin, sake oraz cukier (lub zamienniki), a następnie podgrzać na małej mocy aż do wrzenia. Gotować, mieszając, przez 2-3 minuty, aż glazura zrobi się jednolita.
  3. Bakłażany opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie miąższ ponacinać w kratkę (co ok. 1-2 cm) i posmarować niewielką ilością oleju sezamowego od strony cięcia. Umieścić bakłażany na blasze w rozgrzanym piekarniku, skórą na dołu. Piec około 30 minut, aż miąższ zrobi się nieco brązowy.
  4. Wyciągnąć bakłażany z pieca i przechylić każdy kawałek tak, aby pozbyć się wody, którą wypuściło warzywo. Piekarnik podkręcić do 240 stopni (najlepiej z opcją grill). Posmarować bakłażany pastą (można zostawić niewielką ilość w garnku), i wsadzić z powrotem. Chwilę po tym, gdy na glazurze z miso pojawią się bąbelki (powinno to zająć kilka minut), wyciągnąć warzywo z pieca.
  5. Opcjonalnie posmarować resztą pasty z garnka.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane sezamem i posiekaną perillą (lub innym zielonym dodatkiem).



Szukasz pomysłów na danie z bakłażanem? Polecamy nasz inny przepis – na włoską zapiekankę z bakłażanami, parmigiana di melanzane.

Lubisz kuchnię japońską? Sprawdź nasz przepis na japońską zupę ramen.

A może przydadzą Ci się pomysły na wege śniadania? Polecamy bliskowschodnią szakszukę albo pyszne śniadanie po hiszpańsku – pan con tomate!


japonia / kuchnia japońska / przepis na nasu dengaku / co to jest nasu dengaku / jak zrobić nasu dengaku / pieczone bakłażany przepis / przepis na pieczonego bakłażana / zapiekane bakłażany przepis / przepis na zapiekane bakłażany / japoński pieczony bakłażan / japońskie pieczone bakłażany przepis / bakłażany po japońsku / zapiekane bakłażany po japońsku sposób przygotowania / dania wegańskie w kuchni japońskiej /

Brak komentarzy