Trdelník – czeski smakołyk na odwrót
Trdelník to przysmak transylwańskiego pochodzenia. Mówi się, że przepis na niego przybył do Skalicy, słowackiej miejscowości przy granicy z Czechami, pod koniec XVIII wieku. Mieszkańcy Skalicy zmodyfikowali oryginalną wersję i w rezultacie powstał jeden z najlepszych czesko-słowackich frykasów, obecnie bardzo popularny wśród turystów odwiedzających Czechy, zwłaszcza Pragę.
Szwędając się po praskiej starówce nietrudno trafić do małej budki lub cukierni, w której przyrządza się trdelníki. W większości miejsc piecze się je na ogniu, na wałkach z drewna. Ciasto zawija się dookoła wałka, posypuje cukrem i cynamonem, a w środku, opcjonalnie, smaruje musem jabłkowym albo czekoladą (taką wersję polecamy!). Zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło, więc warto wybrać stoisko jarmarczne lub lokal, w którym nie ma już stosu gotowych przysmaków, ale trdelník zostanie specjalnie dla nas zdjęty z ognia.
Czeski trdelník ma swoje podobizny w innych krajach regionu, m.in. w Austrii, Niemczech i Rumunii. Jego polskim odpowiednikiem jest sękacz, także zawijany i pieczony na rożnie.
/ kuchnia czeska / kuchnia słowiańska / przepis czeski / przepis słowiański / potrawy czeskie / jedzenie czeskie / jedzenie w czechach / kuchnia w czechach / co zjeść w czechach / co zjeść w pradze / czego spróbować w pradze / czego spróbować w czechach / czeskie słodycze / czeskie wypieki / słodycze w czechach / wypieki w czechach / tradycyjne czeskie danie