LITEWSKA PIWNA PRZEKĄSKA Z CHLEBA Z SEREM I CZOSNKIEM
Pamiętamy czasy, gdy orzeźwiające białe piwo Švyturys Baltas, podawane w Wilnie w przesadnie wysokich i smukłych szklankach z plastrem cytryny, było jeszcze smaczne. Wtedy duona su česnaku, bo tak nazywa się ten uzależniający przysmak, był dla nas obowiązkowym dodatkiem do piwa podczas każdej wizyty w barze lub restauracji (a miejsc ani okazji do posiedzeń w tym mieście nie brakuje). Co ciekawe, mimo że przekąska jest bardzo prosta, w każdym z odwiedzonych lokali przyrządzano ją nieco inaczej, a rozstrzał na naszej skali smaku był spory. Opcjonalnym składnikiem przy przygotowywaniu serowej „polewy” jest majonez i choć dodaje on kolejnych dziesiątek kilokalorii, których i tak tu nie brakuje, to taka wersja smakuje nam najbardziej.
Do tego przepisu można użyć świeżego pieczywa, jednak najbardziej chrupiące kąski wychodzą z takiego, które zdążyło przeschnąć już kilka dni i nie nadaje się na kanapki czy nawet zapiekanki. Najlepszą bazą będzie chleb żytni na zakwasie, a obecność ziaren albo nawet niezbyt lubianego kminku, może dodatkowo wzbogacić ostateczny smak i teksturę. Chleb najlepiej pokroić wcześniej w paski ok. 1 x 2 cm i przesuszyć.
Składniki / 1 porcja
duża garść pokrojonego w paski chleba
50 g miękkiego sera żółtego
2 łyżki majonezu
1 duży ząbek czosnku
olej
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić chleb i smażyć przez kilka minut, mieszając co chwilę, aż zrobi się brązowy i chrupiący.
- Podgrzać ser wymieszany z majonezem i wyciśniętym w prasce (lub startym na małych okach na tarce) czosnkiem, aż do roztopienia się masy. Można to zrobić na małej mocy w garnku lub w misce wstawionej na około pół minuty do mikrofalówki .
- Usmażony chleb najlepiej podawać prosto po przygotowaniu, lekko posolony i polany jeszcze ciepłą masą serowo-czosnkową.

przekąski / przysmaki / przystawki / dania do piwa / przekąski do piwa / przekąski do alkoholu / dania z pieczywa / dania z chleba / przekąski z pieczywa / przekąski z chleba / litwa / kuchnia litewska / dania litewskie / przekąski litewskie / przekąski z litwy / przysmaki z litwy / kuchnia krajów nadbałtyckich / przekąska z krajów nadbałtyckich /