O co chodzi z tymi makaronikami?
Historia makaroników zaczyna się we Włoszech w XVI wieku. Podobnie jak wiele innych smakołyków kuchni francuskiej, obecnie uznawanych za wyszukane, makaroniki rozpoczynają swoją historię jako jedzenie biedoty. Przyrządzane przede wszystkim z mielonych migdałów, białek i cukru, przez lata ewoluują i dorabiają się licznych wersji. Z czasem trafiają na paryski dwór, dzięki czemu do dziś mają status wykwintnej deserowej przekąski. Swoją obecną formę, przypominającą kształtem małe ciasteczkowe burgery, zyskują dopiero na początku XX wieku we Francji, i do dziś zostają we francuskiej kulturze.
Ich myląca nazwa nie ma nic wspólnego z makaronem. Mają kilka odmian, najczęściej zależnych od regionu pochodzenia. My skupimy się na tych najpopularniejszych, czyli na makaronikach francuskich. W Polsce nie najlepiej jest z ich dostępnością, natomiast zwiedzając Paryż, możemy co chwilę napotkać ludzi przegryzających je między kolejnymi łykami kawy albo cukiernie specjalizujące się w ich sprzedaży. Te najlepsze, takich marek jak słynne Ladurée czy La Maison Du Chocolat, potrafią kosztować nawet ponad 10zł za sztukę, a nawet najbardziej wykwintna paryska dama zje takie ciasteczko góra na dwa kęsy.
Słusznie wydają się prostym smakołykiem, ale to właśnie w prostocie tkwi ich urok. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nieprzesadnie słodkie, w kolorach powiązanych ze smakiem, a jest ich cała gama. Od różnych typów czekolady, przez pistację czy wanilię z bourbonem po owocowe nadzienia typu marakuja. Podobno są popularnym dodatkiem do prezentu dla kobiet.
Zachęcamy do spróbowania. Najlepiej takich markowych, bo ich tańsze, przemysłowe imitacje (najłatwiej rozpoznać po sztucznych, wręcz jaskrawych kolorach i niskiej cenie) nie zasługują na zainteresowanie.
/ francja / kuchnia francuska / jedzenie francuskie / ciekawostki o francji / słodycze francuskie / słodycze z francji / jedzenie we francji / kuchnia we francji /co zjeść we francji / czego spróbować we francji / francuskie wypieki / francuskie ciasteczka