Amerykański klasyk – hot dogi z relishem i chili

Pobyt w USA bez hot dogów się nie liczy, zwłaszcza dla rasowego obieżysmaka. Próbowaliśmy ich w paru miejscach, a najbardziej przypadły nam do gustu trzy. Pierwszym był kultowy lokal Nathan’s Famous na Coney Island. To tutaj odbywają się mistrzostwa w jedzeniu hot dogów, a miejsce szczyci się najsmaczniejszym dogiem w Nowym Jorku. Kolejny był nowojorski lokal Crif Dogs, gdzie trafiliśmy przypadkiem, szwendając się po East Village. Miejsce jest bardzo klimatyczne, serwuje zarówno klasyczne, jak i bardziej wyszukane hot dogi. Po raz trzeci trafiliśmy do baru z hot dogami w trakcie pobytu w Chicago. Lokal nazywa się America’s Dog, a podaje się w nim hot dogi charakterystyczne dla różnych amerykańskich miast. Spróbowaliśmy pozycji Chicago Dog i Baltimore Dog.

 

Baltimore Dog (z serem i cebulą) oraz Chicago Dog (świeże warzywa i piklowane peperoni) w America’s Dog

 

Myśleliśmy, że po powrocie do Polski nieprędko zachce nam się znowu zajadać tłustymi klasykami amerykańskiej kuchni, ale szybko zatęskniliśmy za tym smakiem. Pierwszym wyzwaniem było kupno sosu relish. Jest on trudno dostępny, nawet w sklepach z importowaną żywnością. Nam udało się znaleźć go dopiero na Allegro.

Amerykanie przygotowują parówki na wiele sposobów. Gotują je w wodzie lub na parze, pieką na ruszcie lub smażą na głębokim oleju. W miejscach, gdzie hot dogi najbardziej nam smakowały, przyrządzano je tym ostatnim sposobem. Jeśli nie dysponujecie frytownicą, to wystarczy większą ilość oleju, najlepiej rzepakowego, rozgrzać dobrze na maksymalnej mocy kuchenki. Innym, ciekawym sposobem na przyrządzenie parówki jest usmażenie jej w specjalnej panierce z mąką kukurydzianą – przepis na corn dogi też znajdziecie na naszym blogu.

Kolejna sprawa to same parówki. W USA najpopularniejsze są takie z dodatkiem wołowiny. W Polsce znaleźliśmy tylko jedną markę, która takie produkuje, ale ze względu na mały rozmiar kompletnie nie nadawały się do umieszczenia w typowej podłużnej bułce. Dlatego kupiliśmy dobre wieprzowe parówki, ale można poeksperymentować z innym składem. Najważniejsze, żeby zawierały jak najwięcej mięsa. Natomiast, jeśli chodzi o bułki, nie zauważyliśmy istotnych różnic między markami dostępnymi w naszych sklepach. Po przygotowaniu powinny być lekko chrupiące z zewnątrz, a ciepłe i miękkie w środku. Można przygotować wersję „dietetyczną” – bez frytek, wtedy sosem serowym polewamy hot doga z chili.

 

Składniki / 4 porcje (8 szt.)
8 parówek
8 bułek do hot dogów
ketchup
musztarda
relish

Sos chili:
200 g drobno mielonej wołowiny
500 g przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
1 łyżeczka ostrej (lub słodkiej) papryki w proszku

Sos serowy:
1 łyżka masła
200 g śmietanki 30%
100 g sera topionego (najlepiej cheddar)
100 g sera żółtego (najlepiej cheddar)

3-4 duże ziemniaki
olej rzepakowy

 

  1. Przygotować sos chili. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy lekko się zarumieni, dodać zmiażdżony czosnek, kumin, paprykę i zamieszać. Po minucie dodać przecier pomidorowy i gotować na małej mocy przez 10 minut.
  2. Przygotować sos serowy. W małym garnku rozpuścić masło na średniej mocy. Dodać rozdrobniony ser topiony, starty ser żółty i śmietankę. Cały czas mieszać, dopóki sos nie będzie miał jednolitej konsystencji.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Z ziemniaków przygotować frytki wedle uznania.
  5. Do rozgrzanej frytownicy włożyć parówki na 3 minuty. W tym czasie do rozgrzanego piekarnika wsadzić bułki, także na 3 minuty.
  6. Parówki po wyjęciu z oleju odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik w celu odsączenia. Bułki z piekarnika rozciąć wzdłuż, umieścić w nich parówki. Połowę z nich polać ketchupem, musztardą i relishem, a drugą połowę gorącym sosem chili. Ziemniaki polać sosem serowym.

 

 

 

/ kuchnia amerykańska / przepis amerykański / przepis na hot dogi / przepis na hot doga /przepis na hot doga amerykańskiego / potrawy amerykańskie / dania amerykańskie / jak zrobić hot doga / jak przyrządzić hot doga / jak przygotować hot doga / przepisy amerykańskie /jedzenie amerykańskie / jedzenie w ameryce / kuchnia w usa / jedzenie w usa / co zjeść w usa / kuchnia w stanach / jedzenie w stanach / co zjeść w stanach

Brak komentarzy


    Warning: filemtime(): stat failed for /home/obiezy/domains/obiezysmak.pl/public_html/wp-content/plugins/akismet/_inc/akismet-frontend.js in /home/obiezy/domains/obiezysmak.pl/public_html/wp-content/plugins/akismet/class.akismet.php on line 1947