Meksykańska zupa limonkowa
Meksykańska wersja kremu z pomidorów z dodatkiem limonki. Można podawać ją zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki / 4 porcje
4 spore pomidory lub 1 l przecieru pomidorowego
1 średnia biała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1 łyżka oleju arachidowego
2 szt. (1/4 łyżeczki) ziela angielskiego
2 szklanki bulionu warzywnego
1 limonka
1 awokado
świeża kolendra
sól
- Pomidory obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Chili oczyścić z pestek. Skórę z limonki zetrzeć drobno na tarce. Pomidory, chili i skórę z limonki razem z pokrojoną w ćwiartki cebulą i czosnkiem wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
- Do garnka wlać 1 łyżkę oleju arachidowego. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu i wrzucić na olej w garnku, żeby uwolniło aromat. Po chwili do garnka wlać zmiksowane warzywa oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować kwadrans.
- Podawać z kawałkami awokado i posiekaną kolendrą.
/ kuchnia meksykańska / przepis meksykański / przepis na danie meksykańskie / przepis na zupę meksykańską / potrawy meksykańskie / dania meksykańskie / jak zrobić zupę meksykańską / zupa meksykańska / jak przyrządzić zupę meksykańską / jak przygotować zupę meksykańską / przepisy meksykańskie / jedzenie meksykańskie / jedzenie w meksyku / kuchnia tex mex / tex-mex