Root beer – piwo niekoniecznie alkoholowe
Podróżując po Stanach, po raz pierwszy spróbowaliśmy root beer w muzeum Henry’ego Forda w Detroit. Przystanek na „piwo” był punktem wystawy poświęconej idei road trip i historii przydrożnych moteli i barów w USA. Raczej nie pijamy alkoholu przed południem, ale długa kolejka do baru zachęciła nas, żeby spróbować.
Okazało się jednak, że root beer to napój bezalkoholowy. Podano go nam w wersji float, czyli z kulką lodów waniliowych. Od tej chwili zaczęliśmy zauważać, że jest dostępny w wielu lokalach, często w dystrybutorach, razem z innymi napojami gazowanymi. Root beer sporządza się z korzeni sasafranu, rośliny występującej w Ameryce Północnej. Jako pierwsi pili go Indianie, którzy doceniali jego walory smakowe i lecznicze. Następnie Europejczycy przejęli ten zwyczaj. Obecnie jest to jeden z popularniejszych napojów gazowanych, produkuje się go w większości stanów USA. Wersje mogą być przeróżne: z alkoholem lub bez, z różnymi przyprawami, takimi jak wanilia, cynamon, anyż i inne.
kuchnia amerykańska / co zjeść w usa / napoje w usa / co to jest root beer