WYSPA SAL – TOPLISTA DEGUSTACYJNA

Kuchnia wysp Zielonego Przylądka jest prosta, smaczna i zdrowa. Potrawy, których próbujemy na trzech odwiedzanych wyspach – Sal, São Vicente i Santo Antão – to głównie ryby, serwowane przeważnie z ryżem i warzywami, owoce morza (ośmiornica, krewetki, kalmary) oraz dania na bazie fasoli. Mieszają się tu wpływy różnych tradycji kulinarnych – kreolskiej, afrykańskiej, ale także portugalskiej i innych kuchni europejskich. Przedstawiamy nasz subiektywny ranking dań i przysmaków (a przy okazji restauracji), których koniecznie powinniście spróbować w trakcie Waszego pobytu na wyspie Sal!

Świeża ryba prosto od rybaka

Ok. godziny 12:00 na molo w miejscowości Santa Maria na Sal zbierają się rybacy i lokalni handlarze ryb. Spotkacie ich tam prawie zawsze, o ile silny wiatr nie pokrzyżował planów i nie utrudnił połowów. Najbardziej powszechną rybą jest tuńczyk, którego kilogram zwykle kosztuje ok. 5 euro. Inne dostępne ryby to wahoo (serra) czy esmoregal (seriola). Nasze pomysły na dania: steki z tuńczyka, carpaccio, różnorodne sushi, ceviche, hawajski bowl, zupa rybna, szaszłyki… Gotowanie na własną rękę to opcja oczywiście dla tych, którzy na miejscu mają dostęp do kuchni, a nie spędzają urlop w hotelu z wyżywieniem. Taką formę pobytu zdecydowanie odradzamy, zwłaszcza, że na Sal jest wiele możliwości wynajmu pokoju / apartamentu od prywatnych właścicieli. Oferty na Airbnb w Santa Maria zaczynają się od 15 euro za noc.

Sprzedaż ryb na molo w Santa Maria

wyspa sal wyspy zielonego przyladka co zjesc jedzenie na wyspie sal czego sprobowac na wyspach zielonego przyladka

Ceviche z tuńczyka z okrą i malaguetą, przyrządzone na miejscu według naszego przepisu

Domowej roboty sushi z tuńczykiem i seriolą

Carpaccio z wahoo, zwanej tu także białą rybą

wyspa sal wyspy zielonego przyladka co zjesc jedzenie na wyspie sal czego sprobowac na wyspach zielonego przyladka

Tatar z tuńczyka

Paõ de coco

Czyli chleb kokosowy. Ten mały przysmak dostaniecie w jednej z lokalnych piekarni w Santa Maria. Koszt 4 podłużnych bochenków to 1 euro.

Deser „Romeo i Julia”

Pod tą uroczą nazwą kryje się jeden z najbardziej popularnych deserów w całym kraju (znany także m.in. w Brazylii) – połączenie sera koziego z marmoladą z papai. Zarówno ser (queijo de cabra) jak i marmolada (doce de papaya) to produkty pochodzące z wyspy Santo Antão, skąd eksportuje się je na Sal. Warto spróbować ich nie tylko połączonych w tym deserze, ale także każdego osobno.

Carpaccio z ośmiornicy

Frykas serwowany w restauracji Nautic Club Columbus, niedaleko szkoły windsurfingu Josha Angulo. Poza tą przystawką restauracja oferuje wiele innych ciekawych dań, między innymi pyszne risotto z owocami morza, szaszłyk z mięsem, krewetkami i ananasem czy, jeśli macie chwilowo dość dań rybnych, przepyszną pizzę. Miejsce zdecydowanie do polecenia – jedna z najlepszych restauracji w Santa Maria.

Danie tataki nori w restauracji „Sabores e Livros”

Sabores e Livros to restauracja portugalska znajdująca się poza turystycznym centrum miasteczka Santa Maria, przy kompleksie apartamentów Porto Antigo III. Choć jest tu dosyć drogo, to jedzenie jest tak przepyszne, że naprawdę warto skusić się przynajmniej na jedną wizytę w tym miejscu. Flagowe danie lokalu to tataki nori z tuńczyka lub z białej ryby serra (za ok. 11-12 euro). Zjecie tutaj także rewelacyjnego burgera! Dodatkowym atutem miejsca jest przemiła obsługa, a także jego nietypowy charakter. „Sabores e Livros” to smaki i książki – lokal jest nie tylko restauracją, ale także mini księgarnio-czytelnią. To wyjątkowe miejsce na mapie Santa Marii!

wyspa sal wyspy zielonego przyladka co zjesc jedzenie na wyspie sal czego sprobowac na wyspach zielonego przyladka

Papaja prosto z drzewa

Tuż przed naszym apartamentem w Porto Antigo w Santa Maria rosną drzewa papai, którą mogliśmy zrywać sami z gałęzi. Jeśli gdzieś na owocu pojawia się żółta plamka, oznacza to, że można go już zerwać, bo za dzień lub dwa będzie nadawał się do jedzenia. Papaje i banany to najbardziej dostępne owoce na Sal. Prawdę mówiąc, trudno tutaj o inne, bardziej egzotyczne owoce. Klimat na wyspie nie jest tropikalny, ale suchy, a krajobraz raczej pustynny. Mimo że wygląd tutejszych niepryskanych owoców na to nie wskazuje, są one przepyszne. Większość owoców sprowadza się z innych, bardziej zielonych i tropikalnych wysp (Santo Antão, Santiago) lub z Europy, zazwyczaj z Portugalii.

Jeszcze niedojrzała papaja

Świeży kokos

Cachupa czyli śniadanie kreolskie

Pobyt na Sal bez spróbowania cachupy można śmiało uznać za nieważny. Cachupa to fasola z kukurydzą i/lub cieciorką, podawana z różnymi dodatkami, na przykład kiełbasą i jajkiem, omletem czy rybą. Danie warto doprawić sosem na bazie ostrych papryczek, zwanych tutaj malagueta. W Santa Maria najlepszą cachupę podają w Cafe Criolo, gdzie raczej trudno wypatrzeć turystów; ten klimatyczny lokal jest zdominowany przez lokalsów.

Cachupa z chorizo i jajkiem

DSC06563

Sos malagueta

Caipirinha, ale nie brazylijska

Drink pochodzenia brazylijskiego, oryginalnie sporządzany na wódce z trzciny cukrowej cachaça, dotarł także na wyspy Zielonego Przylądka i bardzo się tutaj przyjął. Na Sal w zdecydowanej większości lokali sporządza się go na bazie grogu (tutejszy rum z trzciny cukrowej) lub zwykłej wódki. Najbardziej klimatyczne miejsce na caipirinhę? Pub Calema, na jednej z głównych ulic Santa Marii. Do godz. 22.00 codziennie happy hours – jednego drinka kupicie za 6 pln. Miejsce jest zawsze pełne, turyści w naturalny sposób mieszają się tutaj z lokalsami, a w weekendy ok. północy rozkręca się impreza w rytmie dancehall, ragga i lokalnych, afrykańskich brzmień. Uważajcie na shoty grogu! O ile ten rum z Cabo Verde smakuje dobrze w drinku lub jako składnik jakiegoś słodkiego i słabszego likieru, o tyle pity sam, naszym zdaniem, jest raczej niesmaczny i przywodzi na myśl pędzony w piwnicy bimber.

Caipirinha w Pubie Calema

Bolacha doce

Czyli jedne z najsmaczniejszych ciasteczek, w smaku przypominające trochę ciastka piernikowe, a trochę biszkopty. Pierwszy raz próbujemy ich na wyspie Santo Antão, ale może je kupić w wielu piekarniach i sklepach spożywczych także na Sal.

Kreolskie piwo Strela

Jasne, lekkie piwo produkowane na Sal, a także na wyspie Santiago oraz São Vicente. Jest też jednym z pierwszych produktów eksportowych wysp Zielonego Przylądka – można je dostać w Gambii. Do piwa warto pochrupać sprzedawane w małych paczuszkach chrupki salgadinhas.

Salgadinhas

Kawy Cabo Verde

Na Sal kawy się nie produkuje, za to sprowadza się ją z innych wysp. Głównym producentem kawy jest wyspa Fogo (z portugalskiego „ogień”). To wyspa, na której znajduje się czynny wulkan, czemu zawdzięcza ona swoją ognistą nazwę.

Sugarinhas

Niezwykle proste, słodkie ciasteczka (w składzie jedynie wiórki kokosowe, limonka i cukier). Ciekawa przekąska, którą kupicie w większości sklepów spożywczych.

wyspa sal wyspy zielonego przyladka co zjesc jedzenie na wyspie sal czego sprobowac na wyspach zielonego przyladka

Sól jak Sal

Jak sama nazwa wyspy wskazuje, słynie ona z produkcji soli. Na Sal, w okolicy Pedra de Lume, znajdują się solanki, na które zaadaptowano krater nieczynnego wulkanu. Mniejsze, nieczynne już dzisiaj solanki znajdują się także w okolicach miejscowości Santa Maria. Warto udać się tutaj na spacer lub jogging, by popodziwiać widoki, a przy okazji zebrać sobie pamiątkową garść soli. Produkcja soli była niegdyś główną gałęzią gospodarki wyspy Sal, ale ustąpiła miejsca prężnie rozwijającej się turystyce.

Caldeirada de peixe, czyli kreolska zupa rybna

To jeden z klasyków kuchni Zielonego Przylądka; na wyspie Sal można go dostać prawie w każdym lokalu. Zupa jest bardzo pożywna, znajdziemy w niej całe kawałki różnych lokalnych ryb i dużo warzyw. Wywar jest niezwykle aromatyczny. Porcja w Cafe Criolo spokojnie dla dwóch osób.

Espetada de peixe – szaszłyk rybny

To także bardzo popularne danie w knajpkach Santa Marii. Na angielski tłumaczone jako „fish skewer” lub jako „fish kebab”. Szaszłyk sporządza się z kilku ryb, najczęściej jedną z nich jest tuńczyk. Uwaga: danie (tak jak większość lokalnych potraw) podaje się zazwyczaj i z ryżem, i z frytkami. Jeśli chcemy jedno z nich zastąpić warzywami, warto zwrócić na to uwagę przy składaniu zamówienia.

… i inne tanie dania na ulicy

W trakcie pobytu na Sal w Santa Maria nie warto chodzić tylko do typowych restauracji, w których przesiadują głównie turyści. Nie bójcie się jeść tam, gdzie robią to lokalsi. Nie dość, że zapłacicie mniej, to czasem przy okazji zjecie o wiele smaczniej. Takich restauracji i barów ulicznych, ze stołami i krzesłami rozstawianymi na chodniku, jest tutaj naprawdę sporo. Polecamy Wam w szczególności lokale takie jak: Cam’s Merceria Gourmet niedaleko Porto Antigo, z pysznymi zestawami dnia za jedyne 6 euro (drugie danie z deserem), czy Camará , gdzie można przede wszystkim zjeść dobre dania mięsne, a także rewelacyjne fish & chips!

wyspa sal wyspy zielonego przyladka co zjesc jedzenie na wyspie sal czego sprobowac na wyspach zielonego przyladka

Danie dnia w lokalu Sarabudja (tuż obok Cam’s Merceria Gourmet)

wyspa sal wyspy zielonego przyladka co zjesc jedzenie na wyspie sal czego sprobowac na wyspach zielonego przyladka

Przepyszna caipirinha marakujowa w restauracji Cam’s Merceria Gourmet

Lokale wspomniane w tym wpisie + kilka dodatkowych tipów znajdziecie na poniższej mapie.

Jeśli macie w planach wyprawę na wyspy Zielonego Przylądka, przeczytajcie naszą pełną relację z pobytu na wyspie Sal.

Jeśli chcecie lepiej poznać ten kraj, to koniecznie zaplanujcie też wycieczkę z Sal na inne wyspy, takie jak São Vicente (wyspa Cesarii Evory) czy tropikalną i górzystą Santo Antão.

/ republika zielonego przylądka / wyspy zielonego przylądka / wyspa sal / zielony przylądek / atrakcje wysp zielonego przylądka / atrakcje na sal / ciekawe miejsca na sal / wyjazd na sal / wyjazd na wyspy zielonego przylądka / co zjeść na wyspach zielonego przylądka / co zjeść na sal / kuchnia na wyspach zielonego przylądka / kuchnia zielonego przylądka / kuchnia kreolska / kuchnia afrykańska / czego spróbować na wyspach zielonego przylądka / ciekawostki o wyspach zielonego przylądka / ciekawostki o sal / wakacje na wyspach zielonego przylądka / wakacje na sal / pobyt na sal / pobyt na wyspach zielonego przylądka / co trzeba zobaczyć na wyspach zielonego przylądka / czy warto jechać na wyspy zielonego przylądka / co zjeść na wyspach zielonego przylądka / czego spróbować na wyspach zielonego przylądka / restauracje na sal / gdzie zjeść na sal / przepisy kreolskie / przepisy z wysp zielonego przylądka / dania kreolskie / dania afrykańskie / potrawy afrykańskie / potrawy kreolskie /

5 komentarzy

  • comment-avatar
    Ewa 04/05/2016 (17:44)

    Mogę tylko pochwalić za rzetelne przedstawienie „materiału” , byłam wielokrotnie, myślałam, że już wszystko wiem, a tu niespodzianka. Z Waszych opisów dowiedziałam się kilku ciekawostek 🙂
    BRAWO!

  • comment-avatar
    Anonim 25/10/2017 (08:44)

    W niedziele lece!

    • comment-avatar
      Obieżysmak 29/10/2017 (14:07)

      Zazdroscimy! Sami chętnie byśmy znowu tam się wybrali.

  • comment-avatar
    Anna 21/11/2021 (20:20)

    „dosmaczać”, istnieje w ogóle takie słowo e języku polskim? Jak je zobaczyłam, od razu dodechciało mi się czytać artykuł. Jak publikujcie coś dla szerokiego grona odbiorców, to posługujecie się poprawną polszczyzną, a nie jakimiś nowotworami.

    • comment-avatar
      Obieżysmak 18/12/2021 (13:10)

      Ma Pani rację. Przez chwilę to słowo wydawało nam się zabawne, ale przestało. Czas je wymienić. Pozdrawiamy