CHILI CON CARNE

To znane i lubiane danie kuchni meksykańskiej, u nas w wersji 'na bogato’. Sekretnym składnikiem, o którym mało kto u nas wie, jest czekolada. Koniecznie gorzka, z jak największą zawartością kakaowca (min. 80%, najlepiej ponad 90%). To jedna z tych potraw, które lubią się przegryźć, więc dobrze jest przygotować ją dzień wcześniej i po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki. Można podawać z tortilla chipsami.

 

Składniki / 4 porcje

500 g mielonej, chudej wołowiny
1 duża czerwona cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka pomidorów
1 kartonik przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli kidney
1 puszka kukurydzy
1/2 słoika suszonych pomidorów
250 ml bulionu wołowego
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kuminu
ok. 10 g gorzkiej czekolady
sól, pieprz
oliwa
tortilla chips

  1. Przygotować warzywa: cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili posiekać. Jeśli nie chcemy, żeby danie było zbyt ostre, to z papryczki należy najpierw usunąć gniazda nasienne. Suszone pomidory pokroić w paski ok. 1 cm.
  2. Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, usmażyć wołowinę, aż zacznie lekko się rumienić. W międzyczasie w dużym garnku na 2-3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek, chili, kumin i oregano. Podsmażać krótko, aż składniki wypuszczą aromat, a następnie dodać usmażoną wołowinę.
  3. Wlać do garnka pomidory z puszki i przecier. Dodać paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Wlać bulion, wymieszać wszystkie składniki i na średnim gazie doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę. Zmniejszyć moc i gotować około pół godziny, mieszając co chwilę.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z tortilla chipsami i świeżą kolendrą.

 

 

/ kuchnia meksykańska / przepis meksykański / przepis na chili con carne / potrawy meksykańskie / dania meksykańskie / jak zrobić chili con carne / jak przyrządzić chili con carne / jak przygotować chili con carne / przepisy meksykańskie / przepis na chili con carne / jedzenie meksykańskie / jedzenie w meksyku / kuchnia tex mex / tex-mex

Brak komentarzy


    Warning: filemtime(): stat failed for /home/obiezy/domains/obiezysmak.pl/public_html/wp-content/plugins/akismet/_inc/akismet-frontend.js in /home/obiezy/domains/obiezysmak.pl/public_html/wp-content/plugins/akismet/class.akismet.php on line 1947