MROŻONA KAWA PO WIETNAMSKU

Jesteśmy z tych, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Tym bardziej ucieszyło nas odkrycie wietnamskiego sposobu na jej przygotowanie. Wyprawa w tamtą część świata jeszcze przed nami, a ten przepis to kolejny powód, żeby nie odkładać jej w zbyt odległą przyszłość.

Niezbędnym sprzętem do jej wykonania jest specjalny zestaw o nazwie phin. Ceny takich stalowych zaparzaczy kształtują się na poziomie 15-30 zł, zależnie od pojemności. W skład zestawu powinny wchodzić: nakładka na kubek, pojemniczek, praska i przykrywka.

Jeśli chcecie jak najbardziej zbliżyć się do wietnamskiego oryginału to polecamy zakup także kawy z tego kraju. Na Allegro można znaleźć paczki z różnymi ciekawymi mieszankami,

Nasz przepis powstał w oparciu o wytyczne Michała Wójcika, który pod nazwą PISHTACO importuje i sprzedaje na Allegro zarówno zaparzacze phin, jak i różne ciekawe wietnamskie kawy.

 

 

Przepis / 1 porcja

  1. Do kubka lub filiżanki nalewamy niewielką ilość (ok. 50 ml) skondensowanego mleka. Opcjonalnie dodajemy także kilka kostek lodu.
  2. Na naczyniu umieszczamy najpierw nakładkę z dziurkami. Do pojemniczka wsypujemy 2-3 łyżeczki mielonej kawy (najlepiej wietnamskiej) i lekko ubijamy ją dziurkowaną praską. Praska pozostaje w pojemniku, który umieszczamy następnie na naczyniu z nakładką.
  3. Wlewamy gorącą wodę do około 1/4-1/3 wysokości pojemniczka. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ powoduje on pęcznienie kawy i wydobywa jej aromat przed właściwym zaparzaniem.
  4. Po około 30 sekundach, gdy kawa wchłonie całość wody, wlewamy gorącą (lecz nie wrzącą) wodę aż do wypełnienia pojemniczka i przykrywamy go pokrywką. Zaparzanie trwa 4-5 minut.

 

 

 

 

kawa wietnamska / kawa po wietnamsku / wietnam / kawy / kawy świata / kawa mrożona / kawa na zimno / jak zrobić kawę po wietnamsku / przepis na kawę po wietnamsku / napoje wietnamskie / co to jest kawa wietnamska / kuchnia wietnamu / kuchnia wietnamska / przepisy wietnamskie / co wypić w wietnamie / czego spróbować w wietnamie / napoje azjatyckie /

1 komentarz