GRAVLAX – ŁOSOŚ PO SKANDYNAWSKU

Gravlax, występujący też pod nazwą gravadlax, jest przysmakiem typowym dla kuchni skandynawskich. Jest to surowy łosoś, peklowany w soli i cukrze. Danie przyrządza się z grubszej części filetów łososia, bo ta cienka może za bardzo się przegryźć i w rezultacie będzie zbyt słona. Gravlax najlepiej smakuje podawany z ciemnym pieczywem, jako przystawka lub przekąska.

Składniki

1 kg łososia ze skórą
3 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki soli
pęczek koperku
2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu białego
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 mały słoik musztardy Dijon
1/2 małego słoika musztardy miodowej
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki oleju roślinnego

  1. Koperek posiekać. Kolendrę oraz pieprz rozgnieść w moździerzu. Wymieszać cukier, sól, zmiażdżoną kolendrę, pieprz i skórkę z cytryny.
  2. Łososia przekroić na dwie równe części i natrzeć (tylko wewnętrzną część) połową posiekanego koperku. Następnie natrzeć także wymieszanymi przyprawami.
  3. Złożyć dwie części łososia natartym mięsem do siebie, a skórą do zewnątrz. Włożyć całość między dwie deski (można dodatkowo owinąć folią spożywczą), wstawić do lodówki i dociążyć.
  4. Trzymać w lodówce minimum dwie doby (maksymalnie cztery), obracając do góry nogami co około 12 h. Łosoś w tym czasie będzie wypuszczał dużo soków, więc warto podłożyć pod niego coś chłonnego lub co jakiś czas przecierać.
  5. Po odpowiednim czasie oskrobać łososia z resztek soli. Warto nie robić tego zbyt dokładnie, tak aby na powierzchni zostało trochę koperku. Łososia kroić w plastry i podawać najlepiej z ciemnym pieczywem i sosem.
  6. Sos: wymieszać ze sobą dokładnie drugą połowę posiekanego koperku, obie musztardy, brązowy cukier, ocet oraz olej.

 

 

 

kuchnia skandynawska / skandynawia / norwegia / kuchnia norweska / kuchnia nordycka / kuchnia szwedzka / szwecja / finlandia / kuchnia fińska / kuchnia duńska / dania / dania wegetariańskie / dania rybne / dania z łososia / dania z łososiem / przepis na gravlax / przepis na gravadlax / przepis na łososia po skandynawsku / jak zrobić gravlax / jak zrobić gravadlax / co to jest gravlax / co to jest gravadlax / przysmaki skandynawskie / przekąski skandynawskie / co zjeść w skandynawii / co zjeść w szwecji / co zjeść w norwegii / co zjeść w finlandii / co zjeść w danii / kraje nordyckie / kraje skandynawskie / tradycja kulinarna w krajach skandynawskich / dania kuchni skandynawskiej / dania kuchni nordyckiej

 

 

Brak komentarzy