MAROKAŃSKI TAJINE Z KURCZAKA Z KISZONĄ CYTRYNĄ
Tajine (czy też tażin, tadżin) to nazwa specjalnego, glinianego naczynia, w którym wolno gotuje się dania powszechne dla kuchni Maghrebu, zwłaszcza tej marokańskiej. Tą nazwą określa się też same potrawy przygotowywane w naczyniu.
Mieliśmy okazję skosztować tego dania po raz pierwszy w jednej z naszych ulubionych etnicznych restauracji w Warszawie – Maghreb. Schowana w wyglądającej niezbyt zachęcająco uliczce w okolicach Powązek, ma w ofercie kilka pozycji typu tajine. Wszystkie dania, których próbowaliśmy, były rewelacyjne, ale właśnie ta potrawa najbardziej utkwiła nam w pamięci, przede wszystkim za sprawą niesamowitego smaku kiszonych cytryn.
Poza cytrynami, które naszym zdaniem łatwiej samemu ukisić zamiast kupować gotowe, danie jest doprawione dwoma ważnymi mieszankami przypraw – zatar i ras el-hanout. Jeśli jesteście wyjątkowo zdeterminowani, możecie spróbować przygotować je sami, ale skład jest długi. My postawiliśmy na wizytę w specjalistycznym sklepie, gdzie poza mieszankami kupiliśmy także naczynie tajine
Jeśli nie macie specjalnego naczynia tajine, to do przygotowania potrawy możecie spokojnie wykorzystać zwykły garnek z grubym dnem.
Składniki / 4 porcje
80 dag podudzi kurczaka bez kości
1 i 1/2 kiszonych cytryn z zalewą
duża biała cebula
20 dag zielonych drylowanych oliwek
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki przyprawy zatar
1 łyżka przyprawy ras el-hanout
kuskus
kolendra do podania
- Podudzia z kurczaka zamarynować w zalewie z kiszonych cytryn i zatarze.
- Na patelni z niewielką ilością oliwy zeszklić pokrojoną w listki cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka, zdjąć ją z patelni.
- Na tej samej patelni usmażyć odsączonego z zalewy kurczaka.
- Kiedy kurczak się zarumieni, dodać z powrotem cebulę, a także pokrojone oliwki i cytryny. Zalać bulionem, dodać cukier i ras el-hanout. Dusić na patelni pod przykryciem przynajmniej przez godzinę lub wymieszać, przełożyć do naczynia tajine i dusić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Kurczaka podawać posypanego posiekaną kolendrą wraz z kuskusem.
Szukasz innych pomysłów na dania marokańskie? Polecamy nasz przepis na aromatyczną, berberyjską zupę harirę oraz na śniadanie typu szakszuka.
Sprawdź koniecznie przepis na inne, pyszne danie z Afryki Północnej – egipskie koshary!
A może zastanawiasz się, jak inaczej przyrządzić kurczaka? Na naszym blogu znajdziesz też inspiracje z kuchni azjatyckich, np. na indonezyjskiego kurczaka z sosem orzechowym.
przepis na tajine / przepis na tażin / przepis na tadżin / jak zrobić tażin / jak zrobić tadżin / jak zrobić tajine / jak ugotować tajine / jak ugotować tażin / jak ugotować tadżin / danie marokańskie / kuchnia marokańska / dania marokańskie / potrawy marokańskie / kuchnia maghrebu / dania maghrebu / dania afrykańskie / kuchnia afrykańska / afryka / maroko / maghreb / co się je w maroko / najlepsze potrawy w maroko / najlepsze marokańskie / pomysły na obiad / co to jest tajine / co to jest tażin / co to jest tadżin /