SATAY – KURCZAK PO INDONEZYJSKU Z SOSEM ORZECHOWYM

Satay (ewentualnie saté) to potrawa pochodząca z Sumatry lub Jawy w Indonezji, ale cieszy się popularnością także w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Co ciekawe, satay jada się także często w Holandii, a to dlatego, że Indonezja była kiedyś holenderską kolonią. W największym skrócie – to danie to kawałki kurczaka (lub innego mięsa), nadziane na patyczki i grillowane tradycyjnie na ogniu, serwowane z pikantnym sosem. Poznajcie nasz przepis na satay!

Inne danie z Malezji, na które znajdziecie przepis na naszym blogu, to zupa kokosowa laksa. Inny pomysł na przyrządzenie kurczaka to na przykład tajski makaron pad thai.

 

Składniki / 2 porcje

50 dag piersi z kurczaka zagrodowego
300 ml mleka kokosowego
łodyga trawy cytrynowej
garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
dymka
papryczka chili lub peperoni
łyżeczka startego posiekanego imbiru
2 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżeczki sosu rybnego
4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
łyżeczka białego pieprzu
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej kolendry
limonka

patyczki do szaszłyków

 

  1. Piersi kurczaka kroimy w niezbyt grube (2-3 cm) paski i nadziewamy na patyczki jak harmonijkę.
  2. Przygotowujemy marynatę: siekamy trawę cytrynową, dymkę i papryczkę bez nasion. Mieszamy to wszystko ze startym imbirem, 100 ml mleka kokosowego, brązowym cukrem, dwoma łyżeczkami sosu rybnego i dwoma sosu sojowego. Dodajemy szczyptę białego pieprzu i dokładnie  mieszamy. Gotową marynatą zalewamy surowe szaszłyki i odstawiamy na przynajmniej kwadrans.
  3. Szykujemy sos. W blenderze umieszczamy orzeszki ziemne, dodajemy pozostałe 200 ml mleka kokosowego, dwa ząbki czosnku, po dwie łyżeczki sosu rybnego oraz sojowego, sok z połowy limonki i trochę jej startej skórki. Do tego dodajemy kolendrę i szczyptę białego pieprzu. Blendujemy na jednolitą masę (2-3 minuty).
  4. Gotujemy ryż. W tym czasie na rozgrzanej patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju smażymy szaszłyki, obracając i polewając je lekko pozostałą marynatą.
  5. Podajemy z ryżem i sosem, bezpośrednio po usmażeniu.

 

 

przepis na satay / co to jest satay / kuchnia malezyjska / kuchnia indonezyjska / kuchnia malezji / kuchnia indonezji / dania malezyjskie / dania indonezyjskie / jak zrobić satay / kurczak po indonezyjsku / kurczak po malezyjsku / przepis indonezyjski / przepis malezyjski / pomysły na kurczaka / pomysły na podanie kurczaka / indonezja / malezja / azja / kuchnia azjatycka / danie azjatyckie / potrawy azjatyckie /

Brak komentarzy