Pad thai
Składniki / 2 porcje
70 g makaronu ryżowygo vermicelli (nitki)
70 g makaronu ryżowego (paski)
1 pierś kury
2 małe lub średnie jajka
2 ząbki czosnku
garść kiełków fasoli mung
1 dymka
1 papryczka chili
olej rzepakowy
sos:
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego (lub 1 łyżka ciemnego)
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka pasty z tamaryndowca
1/2 łyżki płatków chili
2 łyżki wody
szczypta soli
do podania:
garść zmiażdżonych, prażonych orzeszków ziemnych
cząstka limonki
- Ugotować makarony minutę krócej niż sugeruje instrukcja na opakowaniu (z reguły 5-6 minut). Po odsączeniu zahartować pod bieżącą zimną wodą. Makaron dojdzie jeszcze później na patelni.
- Do małego garnka dodać wszystkie składniki sosu, i na średniej mocy, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z kuchenki.
- Przygotować składniki. Pierś kury pokroić w kostkę, czosnek i chili (po usunięciu pestek) w cienkie plastry, cebulę z dymki w listki, a szczypiorek posiekać.
- Na rozgrzanym woku lub patelni z niewielką ilością oleju przesmażyć pokrojoną pierś kurczaka (ok. 5 min). Następnie zmniejszyć moc na średnią i dodać czosnek. Po około minucie dodać roztrzepane wcześniej jajka. Dobrze wymieszać. Po chwili dorzucić makaron, papryczkę chili, cebulę z dymki, kiełki fasoli i gotowy sos. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, mieszając.
- Po nałożeniu na talerze posypać rozgniecionymi orzeszkami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem z dymki. Podawać z cząstką limonki.
/ kuchnia azjatycka / kuchnia tajska / przepis azjatycki / przepis tajski / przepis na pad thai / potrawy azjatyckie / potrawy tajskie / dania azjatyckie / dania tajskie / jak zrobić pad thai / jak przyrządzić pad thai / jak przygotować pad thai / przepisy azjatyckie / przepisy tajskie / jedzenie azjatyckie / jedzenie tajskie / jedzenie w tajlandii / kuchnia w tajlandii / co zjeść w tajlandii / makaron po tajsku / tajski makaron /