Azjatyckie ciasto bananowe
W przepisie będzie wymagane użycie blachy do pieczenia (ok. 20 x 20 cm) oraz folii aluminiowej.
Składniki / 2 porcje
2 opakowania pieczywa tostowego
7 dużych bananów
400 ml mleka kokosowego
200 g cukru
1/2 laski wanilii
masło
- Blachę nasmarować dokładnie masłem. Następnie rozprowadzić w niej 100 g cukru, tak aby całkowicie pokrył warstwę masła. Jeśli zostanie nadmiar cukru, to należy go wysypać.
- Z pieczywa tostowego odkroić boki, tak aby pozostały tylko kwadraty białego miąższu. Banany obrać i pokroić wzdłuż, na pół.
- Mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać pozostałe 100 g cukru i wanilię. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Usunąć laskę wanilii z mleka.
- Okrojone kromki zanurzać krótko w mleku kokosowym, a następnie ułożyć z nich dobrze przylegającą warstwę na blasze. Pokryć pierwszą warstwę pieczywa warstwą bananów. Powtarzać, aż będziemy mieli 3 warstwy pieczywa, a między nimi 2 warstwy bananów. Przykryć całą blachę folią aluminiową.
- Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po pieczeniu odczekać, aż ciasto ostygnie.
/ kuchnia azjatycka / przepis azjatycki / potrawy azjatyckie / dania azjatyckie / jak zrobić deser azjatycki / jak przyrządzić azjatycki deser / jak przygotować deser azjatycki / przepisy azjatyckie / jedzenie azjatyckie / przepis na banany w mleku kokosowym / jak zrobić banany w mleku kokosowym