LAKSA – PIKANTNA MALEZYJSKA ZUPA KOKOSOWA

  • Przepis na lakse

Laksa to pikantna zupa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, popularna przede wszystkim w Malezji i Singapurze. Jej podstawowe składniki to pasta curry i mleko kokosowe. Istnieje wiele odmian laksy; my przedstawiamy przepis na curry laksę.

Wietnamską kolendrę i inne azjatyckie składniki znaleźliśmy w warszawskiej Hali Mirowskiej. W oryginalnych przepisach często przewijają się jeszcze fish cakes, z których zrezygnowaliśmy ze względu na duży problem z dostępnością. Kolejny trudny do nabycia składnik to tofu puffs, ale bez niego zupa też będzie smaczna.

Zachęcamy też do spróbowania innej słynnej azjatyckiej zupy – ramen.

 

Składniki / 4 porcje

pasta curry:

3 cm kawałek galangalu
2 szalotki
2-3 papryczki chili (lub 1 pepperoni)
2 ząbki czosnku
2 łodygi trawy cytrynowej
kurkuma (2-3 cm korzenia lub 1 czubata łyżeczka w proszku)
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
garść suszonych krewetek lub łyżka pasty krewetkowej (jeśli planujecie użyć bulionu drobiowego)

bulion:

1,5 litra bulionu krewetkowego lub drobiowego
0,5 litra mleka koksowego
5 liści limonki kaffir
4 gałązki wietnamskiej kolendry (daun kesum)
sok z 1 limonki

do podania:

20 dag krewetek
1 opakowanie (200 g) makaronu ryżowego vermicelli
1/2 opakowania (100 g) azjatyckiego makaronu jajecznego
garść kiełków fasoli mung
2 jajka
papryczka chili/pepperoni
ogórek świeży
listki wietnamskiej kolendry (daun kesum)
tofu puffs (opcjonalne)

  1. Szykujemy pastę. Galangal, szalotki, czosnek i kurkumę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki możemy oczyścić z pestek (lub nie, jeśli chcemy, żeby laksa była ostrzejsza), a następnie także kroimy na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową siekamy. Wszystkie składniki poza olejem miażdżymy mocno w moździerzu lub miksujemy dokładnie w blenderze. Na sam koniec dodajemy olej.
  2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy przez chwilę, żeby uwolniła cały aromat (przez ok. 1 minutę) i wlewamy bulion. Do gotującego się bulionu wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy liście limonki, wietnamską kolendrę i wciskamy sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz do minimum, tak, aby zawartość garnka ledwo bulgotała.
  3. Gotujemy oba typy makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Jajka gotujemy na miękko (5 min na wrzątek, po czym szybko schłodzić) i kroimy wzdłuż na pół. Kiełki możemy zblanszować. Krewetki gotujemy 5 minut i usuwamy z nich ogonki. Papryczki kroimy w cienkie plastry. Ogórka kroimy w drobne słupki (julienne).
  4. Na talerzu układamy oba typy makaronu i zalewamy je gorącą zupą. Dodajemy pozostałe składniki.

 

Laksa skladniki przepis

Malezyjska zupa laksa jak zrobic

Laksa malezyjska

Lubisz azjatyckie zupy? Polecamy nasz przepis na japońską ramen.

laksa / zupa laksa / zupa azjatycka / zupa malezyjska / kuchnia malezyjska / malezja / singapur / azja południowo-wschodnia / kuchnia azjatycka / przepis na laksę / co to jest laksa / jak zrobić laksę / jak przyrządzić laksę / jak ugotować laksę / laksa składniki / laksa przepis /

Brak komentarzy