PAPAS CANARIAS – ZIEMNIAKI PO KANARYJSKU

  • Ziemniaczki po kanaryjsku

Papas canarias zwane też papas arrugadas (czyli pomarszczonymi) to jedno z flagowych dań kuchni Wysp Kanaryjskich. Uprawa ziemniaków ma tutaj długą tradycję i jest wiele gatunków spotykanych tylko na wyspach. Ziemniaki po kanaryjsku przyrządza się ze specjalnego gatunku – papa bonita (dosłownie „ładny ziemniak”). Są one małe, zazwyczaj młode, a podaje się je w mundurkach.  Serwowane są jako przystawka, przekąska (tapa) lub jako dodatek do dania głównego. Cała sztuka polega na tym, by z zewnątrz były bardzo słone, a w środku nie, dzięki czemu pozostają nie tylko zjadliwe, ale i smakowite. By osiągnąć taki efekt, na jeden kilogram ziemniaków zużywa się aż 10 dag soli i gotuje w niewielkiej ilości wody. Kiedyś gotowano je w słonej wodzie morskiej, dzisiaj raczej robi się to w wodzie pitnej, używając dużej ilości soli (najlepiej morskiej).  Prawie zawsze podaje się je z kanaryjskim, lekko pikantnym sosem paprykowym mojo [czyt. moho]. Przepis na to danie nie jest skomplikowany, więc z chęcią spróbowaliśmy go odtworzyć w domu po powrocie z Fuerteventury.

Składniki / 2 porcje

50 dag drobnych ziemniaków
50 g soli
1/2 cytryny

Sos mojo

1 czerwona papryka
2 papryczki pepperoni lub 3 chili
3-4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu
miąższ jasnego pieczywa

    1. Ziemniaki dobrze umyć, starając się nie naruszyć ich skórki. Umieścić je w garnku, najlepiej tak, aby wszystkie stworzyły jedną warstwę, a następnie zalać wodą i dodać sól. Wody powinno być tylko nieznacznie więcej nad powierzchnią ziemniaków (maksymalnie 1 cm).
    1. Do garnka wycisnąć i wrzucić cytrynę. Żeby lepiej wypełnić miejsce między ziemniakami, można pokroić ją na mniejsze kawałki.
    1. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużej mocy przez ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu odlać resztę wody, a garnek postawić jeszcze na moment na palniku tak, aby reszta wody odparowała, a ziemniaki pokryły się białym szronem z soli.
    1. Zestawić z gazu i przykryć na parę minut ściereczką, dzięki czemu ziemniaki się pomarszczą.
  1. Namoczyć i odcisnąć około jedną garść miąższu pszennego pieczywa. Dzięki niemu sos nie będzie wodnisty. Papryki oczyścić z pestek, a kumin rozetrzeć na proszek. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i miksować na jak najbardziej jednolitą masę.

Ziemniaczki kanaryjskie

Ziemniaki po kanaryjsku

ziemniaki po kanaryjsku przepis wyspy kanaryjskie fuerteventura

kuchnia kanaryjska / kuchnia hiszpańska / hiszpania / wyspy kanaryjskie / fuerteventura / przepis na ziemniaki kanaryjskie / przepis na ziemniaki po kanaryjsku / jak zrobić ziemniaki kanaryjskie / jak przyrządzić ziemniaki kanaryjskie / jak ugotować ziemniaki kanaryjskie / jak zrobić ziemniaki po kanaryjsku / jak przyrządzić ziemniaki po kanaryjsku / jak ugotować ziemniaki po kanaryjsku / pomysły na dania z młodych ziemniaków / młode ziemniaki / papas canarias /

2 komentarze

  • comment-avatar
    anioł 04/04/2020 (13:38)

    a z solą co zrobić?

    • comment-avatar
      Obieżysmak 08/04/2020 (16:32)

      Sól oczywiście od początku idzie do garnka. Dzięki z czujność – już poprawiamy!


Warning: filemtime(): stat failed for /home/obiezy/domains/obiezysmak.pl/public_html/wp-content/plugins/akismet/_inc/akismet-frontend.js in /home/obiezy/domains/obiezysmak.pl/public_html/wp-content/plugins/akismet/class.akismet.php on line 1947