WOŁOWINA BULGOGI Z GRUSZKĄ NASHI
Bulgogi – wołowina pokrojona w cienkie plastry, smażona w specyficznej marynacie, jest jedną z najważniejszych i najsmaczniejszych potraw kuchni koreańskiej. Kluczowy wpływ na smak bulgogi mają: jakość wołowiny (najlepiej polędwica), wykonanie marynaty oraz sposób wysmażenia mięsa. Istotnym składnikiem, nadającym całemu daniu charakterystycznego posmaku, jest koreańska gruszka nashi. Odradzamy zastępowanie jej tą zwykłą, choć natknęliśmy się w internecie na takie uproszczone przepisy. Nam gruszkę nashi udało się znaleźć w supermarkecie Auchan.
Jeśli planujecie zastąpić polędwicę tańszym gatunkiem wołowiny, to warto dodać do marynaty sake, które trochę skruszy mięso. Można też marynować je dłużej, niż podane w przepisie pół godziny. Bulgogi najlepiej podawać z dobrym ryżem, ugotowanym metodą absorpcyjną, dzięki czemu będzie go można jeść pałeczkami.
Składniki / 4 porcje
0,5 kg polędwicy wołowej
1 gruszka nashi
1 cebula
szczypiorek
2 ząbki czosnku
10 g imbiru
2 marchewki
2 łyżki sosu sojowego jasnego Kikkoman
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sake (opcjonalnie)
sezam do podania
- Z gruszki nashi usunąć gniazda nasienne. Cebulę, imbir i czosnek obrać. Aby przygotować marynatę, należy zmiksować na jednolitą masę gruszkę, cebulę, czosnek, imbir, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sake.
- Mięso pokroić na cienkie plastry i wymieszać z marynatą. Pozostawić w niej przynajmniej na pół godziny.
- Marchew obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Pokroić szczypiorek.
- Rozgrzać bardzo mocno woka albo patelnię. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, a następnie usmażyć szybko metodą stir-fry razem z marchewką. Nie można pozwolić, żeby mięso zaczęło się dusić. Jeśli mamy za słaby palnik, możemy smażyć je partiami. Chwilę przed końcem smażenia dodać pokrojony szczypiorek (można zostawić trochę do podania).
- Przed podaniem posypać resztą szczypiorku i sezamem. Najlepiej podawać z ryżem.
Jeśli zasmakowało Wam bulgogi, to polecamy nasz inny koreański przepis – wołowinę kimchi.
przepis na bulgogi / jak zrobić bulgogi / jak przyrządzić bulgogi / co to jest bulgogi / przepis na wołowinę bulgogi / jak zrobić wołowinę bulgogi / przepisy koreańskie / przepisy kuchni koreańskiej / kuchnia koreańska / kuchnia korei / korea północna / korea południowa / przepisy azjatyckie / kuchnia azjatycka / kuchnie świata / przepisy kuchni świata / przepisy egzotyczne / wołowina po azjatycku / wołowina po koreańsku / jedzenie koreańskie / jedzenie azjatyckie / gruszka nashi / gruszka koreańska /