WOŁOWINA BULGOGI Z GRUSZKĄ NASHI

  • wołowina bulgogi

Bulgogi – wołowina pokrojona w cienkie plastry, smażona w specyficznej marynacie, jest jedną z najważniejszych i najsmaczniejszych potraw kuchni koreańskiej. Kluczowy wpływ na smak bulgogi mają: jakość wołowiny (najlepiej polędwica), wykonanie marynaty oraz sposób wysmażenia mięsa. Istotnym składnikiem, nadającym całemu daniu charakterystycznego posmaku, jest koreańska gruszka nashi. Odradzamy zastępowanie jej tą zwykłą, choć natknęliśmy się w internecie na takie uproszczone przepisy. Nam gruszkę nashi udało się znaleźć w supermarkecie Auchan.

Jeśli planujecie zastąpić polędwicę tańszym gatunkiem wołowiny, to warto dodać do marynaty sake, które trochę skruszy mięso. Można też marynować je dłużej, niż podane w przepisie pół godziny. Bulgogi najlepiej podawać z dobrym ryżem, ugotowanym metodą absorpcyjną, dzięki czemu będzie go można jeść pałeczkami.

Składniki / 4 porcje

0,5 kg polędwicy wołowej
1 gruszka nashi
1 cebula
szczypiorek
2 ząbki czosnku
10 g imbiru
2 marchewki
2 łyżki sosu sojowego jasnego Kikkoman
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sake (opcjonalnie)
sezam do podania

  1. Z gruszki nashi usunąć gniazda nasienne. Cebulę, imbir i czosnek obrać. Aby przygotować marynatę, należy zmiksować na jednolitą masę gruszkę, cebulę, czosnek, imbir, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sake.
  2. Mięso pokroić na cienkie plastry i wymieszać z marynatą. Pozostawić w niej przynajmniej na pół godziny.
  3. Marchew obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Pokroić szczypiorek.
  4. Rozgrzać bardzo mocno woka albo patelnię. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, a następnie usmażyć szybko metodą stir-fry razem z marchewką. Nie można pozwolić, żeby mięso zaczęło się dusić. Jeśli mamy za słaby palnik, możemy smażyć je partiami. Chwilę przed końcem smażenia dodać pokrojony szczypiorek (można zostawić trochę do podania).
  5. Przed podaniem posypać resztą szczypiorku i sezamem. Najlepiej podawać z ryżem.

 

kuchnia koreańska - bulgogi

 

 

wołowina bulgogi przepis

 

Jeśli zasmakowało Wam bulgogi, to polecamy nasz inny koreański przepis – wołowinę kimchi.

 

przepis na bulgogi / jak zrobić bulgogi / jak przyrządzić bulgogi / co to jest bulgogi / przepis na wołowinę bulgogi / jak zrobić wołowinę bulgogi / przepisy koreańskie / przepisy kuchni koreańskiej / kuchnia koreańska / kuchnia korei / korea północna / korea południowa / przepisy azjatyckie / kuchnia azjatycka / kuchnie świata / przepisy kuchni świata / przepisy egzotyczne / wołowina po azjatycku / wołowina po koreańsku / jedzenie koreańskie / jedzenie azjatyckie / gruszka nashi / gruszka koreańska /

Brak komentarzy