KOREAŃSKA WOŁOWINA Z KIMCHI
Jedną z rzeczy, które zawsze znajdziecie w naszej lodówce, jest własnej produkcji kimchi. Jest świetnym dodatkiem do sushi, choć wywodzi się z innej azjatyckiej kuchni – koreańskiej. Można też zrobić z niej ostro kwaśną zupę albo właśnie wołowinę. Z dostępnością gotowego kimchi jest u nas nadal nienajlepiej. Do niedawna nam udawało się je znaleźć tylko w jednym miejscu w Warszawie – bazarku na Kabatach. W małej budce można kupić parę wariantów tej ostrej kiszonki, ale także zjeść na miejscu kilka dań na ciepło, w tym właśnie wołowinę z kimchi. Teraz jest już lepiej, ale nadal nie jest to produkt do dostania w zwykłym markecie.
Warto pamiętać, że kapusta potrzebuje trochę czasu, żeby dobrze sfermentować, więc radzimy ją przygotować przynajmniej 2-3 tygodnie wcześniej. Gotowa może potem leżeć w lodówce tygodniami i służyć za dodatek do mięs czy sushi.
Uwaga! Potrawa jest pikantna. Jak bardzo, zależy od tego, jakie kimchi i w jakiej ilości będzie jej bazą. Ryż należy ugotować tak, aby był kleisty i dał się jeść pałeczkami.
Składniki / 2 porcje
25 dag wołowiny
2 ząbki czosnku
10 g świeżego imbiru
100 ml mirin
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
50 ml wody
20 dag kimchi
150 g ryż
1 łyżka sezamu
-
- Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Najłatwiej to zrobić, kiedy jest lekko zmrożona. Czosnek i imbir posiekać.
-
- Na rozgrzanej patelni krótko przesmażyć wołowinę, aż się zarumieni. Ściągnąć ją z patelni do miseczki, zmniejszyć moc i dodać na 2 minuty czosnek z imbirem. Mieszać, tak żeby się zarumieniły, ale nie przypaliły. Dodać cukier, mirin, sos sojowy i wodę. Dodać z powrotem wołowinę i wymieszać.
-
- Zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aż wołowina będzie miękka.
-
- Ugotować ryż tak, aby był kleisty i dał się jeść pałeczkami.
-
- Kiedy duszona wołowina zmięknie, dodać do niej kimchi (koniecznie razem z sosem) i wymieszać. Zredukować sos do około połowy, mieszając co chwilę tak, aby wołowina pozostała mokra.
- Podawać w osobnych miseczkach. Wołowinę po nałożeniu posypać sezamem.
/ kuchnia koreańska / jedzenie koreańskie / przepis na kimchi / jak zrobić kimchi / danie kimchi / dania koreańskie / potrawy koreańskie / przepisy koreańskie / kuchnia azjatycka / danie azjatyckie / pomysł na obiad azjatycki / pomysł na obiad koreański /
Karol 08/09/2016 (11:02)
Wygląda pysznie, uwielbiam azjatyckie smaki, muszę spróbować. Tzn. muszę dać przepis mojej kobiecie 🙂
admin 10/09/2016 (09:10)
Zachęcamy. A z gotowaniem to zupełnie na odwrót niż u nas, bo zajmuje się tym przeważnie ta męska połowa 🙂