ŚNIADANIE PO HISZPAŃSKU – PAN CON TOMATE
Pan con tomate, jednej z najbardziej klasycznych przekąsek kuchni hiszpańskiej, spróbowaliśmy po raz pierwszy w trakcie pobytu w Madrycie. Poszliśmy na śniadanie do małego, klimatycznego lokalu obleganego przez lokalesów – Café Peyma. Więcej o tej i innych madryckich tapas (i nie tylko) przeczytacie tutaj.
Przekąska powstawała równolegle w kilku regionach Hiszpanii, między innymi w Katalonii, Walencji czy Murcji. Jej pierwszą wersją było pieczywo z oliwą, do którego z czasem zaczęto dodawać pomidory. Uważa się ją za tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej, które następnie rozpowszechniło się w całej Hiszpanii, a także poza nią. Na Majorce, na przykład, podaje się ją dodatkowo z szynką iberyjską. Pan con tomate można uznać za hiszpański odpowiedni włoskiej bruschetty. Można go podawać jako przystawkę, dodatek lub główne danie.
Pomysł na to bardzo proste, ale jakże smakowite śniadanie, spodobał nam się tak bardzo, że postanowiliśmy odtworzyć je po powrocie do domu. Obecnie pan con tomate to jedno z naszych ulubionych śniadań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu, a dodatkowo jest to pozycja idealna dla wegetarian lub osób, które preferują lżejsze propozycje śniadaniowe.
Składniki / 2 porcje
bagietka
3 dojrzałe pomidory
masło klarowane
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie zmiksować je w Thermomiksie / blenderze.
2. Bagietkę przekroić wzdłuż, po czym przesmażyć na patelni na maśle klarowanym z obu stron tak, aby tylko się zarumieniła.
3. Krawędzie przesmażonego pieczywa nacierać czosnkiem, a potem skropić bagietkę oliwą, polać sosem pomidorowym, posolić i popieprzyć. Smacznego!
kuchnia hiszpańska / hiszpania / jedzenie hiszpańskie / jedzenie w hiszpanii / co zjeść w hiszpanii / czego spróbować w hiszpanii / ciekawostki o hiszpanii / madryt / co zjeść w madrycie / czego spróbować w madrycie / przepis hiszpański / śniadanie hiszpańskie / przepis na pan con tomate / jak zrobić pan con tomate / jak przygotować pan con tomate / jak przyrządzić pan con tomate /
Polka w podróży 16/08/2016 (12:35)
Miałam okazję kosztować w tym roku, wiosną. Niby proste danie, a ile radości dla podniebienia 🙂
trekking Himalaje 18/08/2016 (13:13)
Pychota! 🙂
Anonim 12/08/2017 (15:20)
Mniam