EZME – PRZEKĄSKA Z TURCJI
Tej tureckiej przekąski, uznawanej czasem za sałatkę, spróbowaliśmy po raz pierwszy w Stambule, w restauracji Dürümce. Ezme tak nam zasmakowało, że zaczęliśmy dopytywać kelnera o składniki, a ten razem z rachunkiem przyniósł nam solidną porcję na wynos, w prezencie od szefa kuchni. O lokalu Dürümce i innych tureckich smakołykach przeczytacie tutaj.
Ezme można podawać jako przekąskę podobnie jak meksykańskie salsy. Jest kwaśna i może być mniej lub bardziej pikantna, więc świetnie nadaje się także jako dodatek do mięs, szczególnie tureckich dań. My polecamy ją po prostu z pitą. Sumak jest opcjonalnym dodatkiem, bo jest u nas dosyć ciężko dostępny. Jego kwaskowatość można wyrównać dodając trochę więcej soku z cytryny lub melasy (ta mimo gorszej dostępności niestety jest obowiązkowa).
Składniki
2 średnie pomidory
1/2 małej czerwonej papryki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1/4 pęczka pietruszki
kilka listków mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki melasy z granatów
1 łyżeczka sumaku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pita do podania
- Pomidory sparzyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne oraz szypułki. Jeśli nie jadacie zbyt ostro, to radzimy także usunąć nasiona z papryczki chili.
- Wszystkie warzywa i zioła posiekać bardzo drobno i umieścić w misce.
- Dodać sok z cytryny, melasę, sumak i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z turecką pitą.
/ kuchnia turecka / przepis turecki / przepis na ezme / potrawy tureckie / dania tureckie / jak zrobić ezme / jak przyrządzić ezme / jak przygotować ezme / przepisy tureckie / jedzenie tureckie / jedzenie w turcji / kuchnia w turcji / co zjeść w turcji / czego spróbować w turcji /