Andaluzyjski chłodnik salmorejo
Salmorejo [czyt. salmoreho] to idealny na upały hiszpański chłodnik pomidorowy, pochodzący z andaluzyjskiej Kordoby na południu Hiszpanii. Jego smak zależy głównie od jakości pomidorów. Warto wybierać więc te najlepsze, dojrzałe okazy. Szynkę serrano z powodzeniem można zastąpić inną, surową, suszoną, np. prosciutto (parmeńską).
Składniki / 3-4 porcje
1 kg pomidorów
200 g jasnego pieczywa (może być czerstwe, wtedy 150 g)
1 ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 jajka na twardo
50 g szynki serrano
sól, pieprz
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i usunąć z nich gniazda nasienne. Pieczywo namoczyć i odcisnąć.
- W Thermomiksie / blenderze umieścić pomidory, pieczywo, czosnek, oliwę oraz ocet winny. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zmiksowaną zupę chłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.
- Podawać z pokrojonym w kostkę jajkiem i małymi kawałkami szynki. Można dodatkowo skropić oliwą.
/ hiszpania / kuchnia hiszpańska / przepis hiszpański / chłodnik hiszpański / przepis na chłodnik / przepis na salmorejo / potrawy hiszpańskie / dania hiszpańskie / jak zrobić salmorejo / jak przyrządzić salmorejo / jak przygotować salmorejo / przepisy hiszpańskie / jedzenie hiszpańskie / jedzenie w hiszpanii / kuchnia w hiszpanii / zupa hiszpańska / zupy hiszpańskie / co zjeść w hiszpanii / czego spróbować w hiszpanii / co zjeść w andaluzji /
Anonim 30/06/2016 (17:09)
Genialny na obecną pogodę, łatwo dostępne składniki, szybko się robi i bardzo, bardzo smaczny. Polecam
Mąż po degustacji też był zachwycony.
Ewa 30/06/2016 (17:12)
Super świetny na upalną pogodę