MANGO LASSI – INDYJSKI NAPÓJ JOGURTOWY

Lassi jest pochodzącym z Półwyspu Indyjskiego napojem przyrządzanym na bazie jogurtu. Za jego turecki odpowiednik można uznać ayran, podobne jogurty pija się także na Bliskim Wschodzie czy w Armenii. Tradycyjne lassi podaje się na słono, zaś wariantem chyba najbardziej znanym i lubianym w Polsce i na całym świecie jest ten na słodko, doprawiony mango. Ta wersja lassi idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający napój w upalne dni (wtedy proponujemy wersję rzadszą, z kostkami lodu). Z powodzeniem można je także serwować jako deser lub śniadanie na słodko.

 

Składniki / 2 porcje

1 dojrzałe mango
250 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka brązowego cukru
kilka kropli soku z limonki
kilka kostek lodu (opcjonalnie)
mięta do dekoracji

  1. Obrać mango, a pestkę okroić z miąższu. W blenderze umieścić miąższ, schłodzony jogurt, mleko, kardamon, cukier i sok z limonki. Jeśli lassi ma być nieco rzadsze, dodać także kilka kostek lodu lub nieco więcej mleka.
  2. Zblendować wszystko dokładnie na jednolitą masę. Podawać w wysokich szklankach, ze słomkami, udekorowane listkami mięty.

 

 

przepis na mango lassi / jak zrobić mango lassi / co to jest mango lassi / kuchnia indyjska / indie / półwysep indyjski / dania indyjskie / dania z indii / egzotyczne napoje / napoje jogurtowe / napoje na bazie jogurtu /

Brak komentarzy