DYNIAMISU – CZYLI DYNIOWE TIRAMISU

Sezon na dynię jest dla nas zawsze nieco kłopotliwy. Z jednej strony ciężko nie ulec urokowi tego niezwykle fotogenicznego warzywa, ale z drugiej strony nie za bardzo wiemy co z niego potem przyrządzić. Słoiki z dynią w occie czekają w naszej spiżarni na swój dzień już od trzech lat. Zupa krem z dyni? Chętnie, ale to coś co z apetytem zjadamy raz, może dwa w sezonie.

Tej jesieni wpadliśmy na pomysł, który wydał nam się genialny i niezwykle oryginalny. Choć po chwili wiedzieliśmy już, że wcale nie jesteśmy pierwsi i jedyni (szybki research w internecie szybko sprowadził nas na ziemię), to i tak mieliśmy sporo frajdy, sporządzając razem z dziećmi nasze pierwsze dyniowe tiramisu. Punktem wyjścia był jeden z thermomiksowych przepisów bazowych – bo tego narzędzia używamy najczęściej, gdy robimy ciasta czy inne słodkości.

Jeśli uwielbiacie smak dyni, to dodajcie do swojego dyniamisu dużo purée, może być nawet jeszcze więcej niż w naszym przepisie. Jeżeli zaś wolicie poczuć jedynie dyniowy posmak, proporcje powinny być jak najbardziej na korzyść mascarpone.

Poniższy przepis na dyniamisu zawiera składniki na mniej więcej osiem porcji – 8 dużych pucharków/miseczek lub jedno duże naczynie.

Składniki / 8 porcji

  • 500 g serka mascarpone (polecamy zwłaszcza ten Piątnicy!)
  • 100-250 g purée z dyni
  • ok. 300 g biszkoptów (podłużnych)
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 130 g cukru
  • ok. 400 ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  1. Zaparzyć kawę i poczekać, aż ostygnie.
  2. W międzyczasie przyszykować masę: do miski wbić dwa jajka, żółtko i dodać cukier. Mikserem ubijać tak powstałą masę przez około 6 minut na średnich obrotach.
  3. Po tym czasie miksować przez kolejne 2-3 minuty, dodając łyżka po łyżce mascarpone, a następnie purée z dyni.
  4. Namaczać biszkopty jeden po drugim w ostudzonej kawie, a następnie ułożyć z nich jedną warstwę na dnie naczynia.
  5. Na pierwszą warstwę biszkoptów położyć połowę masy z mascarpone i dynią.
  6. Namoczyć drugą część biszkoptów i ułożyć je na masie, a potem przełożyć na nie pozostałą część dyniowego kremu.
  7. Tak powstałe dyniamisu wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Jeśli spodziewacie się, że spędzi tam dużo więcej czasu możecie przykryć je folią spożywczą.
  8. Po wyjęciu z lodówki, tuż przed podaniem deseru, posypać wierzch dyniamisu mieszanką kakao i cynamonu (nam najbardziej smakuje w proporcji 4:1).

przepis na dyniowe tiramisu / jak zrobić dyniowe tiramisu / dyniowe tiramisu krok po kroku / przepis na dyniamisu / jak zrobić dyniamisu / dyniamisu krok po kroku / pomysły na dynię / pomysły na dyniowy deser / pomysły na dania z dyni / deser z dyni / deser z dynią / co słodkiego zrobić z dyni / co słodkiego zrobić z dynią / kuchnia włoskie / włoskie desery / włoskie przepisy

Brak komentarzy