Penne all’arrabbiata
Czyli wściekłe penne – prosty włoski klasyk z charakterem. Składników jest mało, więc tym bardziej warto postawić na te bardzo dobrej jakości. Pomidory z puszki w sezonie najlepiej zamienić na świeże (obrane ze skóry i bez gniazd nasiennych).
Składniki / 2 porcje
250 g penne
150 g surowego boczku (może być także wędzony)
1 puszka (400 g) pomidorów
1 papryczka peperoni
1 ząbek czosnku
50 g sera pecorino romano
oliwa
sól i pieprz
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z upodobaniem. W tym czasie kroimy boczek w kostkę (ok. 1 x 1cm). Papryczkę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno, a czosnek wyciskamy lub siekamy.
- W tym czasie na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy przesmażamy boczek. Po 2 minutach zmniejszamy moc pod patelnią i dodajemy papryczkę i czosnek. Po kolejnych 2 min. dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Można dodać pół chochli wody z gotującego się makaronu na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię i mieszamy z sosem.
- Podajemy posypane serem pecorino.
/ kuchnia włoska / przepis włoski / przepis na makaron włoski / potrawy włoskie / dania włoskie / jak zrobić włoski makaron / jak zrobić penne all’arrabbiata / jak przyrządzić penne all’arrabbiata / jak przygotować penne all’arrabbiata / przepisy włoskie / przepis na penne all’arrabbiata / jedzenie włoskie / jedzenie we włoszech / włoski makaron / włochy /