INDONEZYJSKI SMAŻONY RYŻ Z KREWETKAMI – NASI GORENG

To proste, chyba najbardziej znane danie kuchni indonezyjskiej, ma tyle wariantów, ilu jest kucharzy. Poza ryżem, który jest bazą potrawy, najważniejszym składnikiem jest słodki sos sojowy Kecap Manis. Ciężko zdobyć go u nas w kraju, nawet w sklepach wyspecjalizowanych w kuchniach świata. Możecie spróbować zastąpić go zwykłym ciemnym sosem sojowym z dodatkiem łyżki cukru.

Poza papryką, można dodawać tu także inne warzywa powszechnie występujące w kuchniach Azji. Jeśli macie niepotrzebną marchewkę, kapustę czy kiełki, to nie miejcie oporów przed wrzuceniem ich na patelnię.

Bardzo ważne jest to, żeby ryż nie był ugotowany tuż przed smażeniem. Najlepiej ugotować go dzień wcześniej, a po ostudzeniu, przetrzymać go przez noc w lodówce. Chodzi o to, żeby zdążył wyschnąć, bo dopiero wtedy dobrze się usmaży.


Składniki / 2 porcje

30 dag suchego ryżu długoziarnistego
40 dag surowych obranych krewetek
3-4 szalotki albo 1 duża cebula
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
1 dymka
1 jajko
3 łyżki kecap manis
1 łyżka pasty lub sosu z tamaryndowca (opcjonalnie)
2 łyżeczki pasty z fermentowanych krewetek (opcjonalnie)
1 łyżeczka sosu sambal oelek (opcjonalnie)
olej

1. Ryż najlepiej ugotować poprzedniego dnia. Ostudzić i wymieszać, tak, żeby był sypki.
2. Krewetki obrać, szalotki niezbyt drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a czosnek w plastry. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Dymkę posiekać.
3. Na mocno rozgrzanego woka albo patelnię z olejem wrzucić krewetki. Po chwili (ok. 30 sekund – zanim krewetki całkiem zmienią kolor) dodać posiekaną szalotkę i paprykę. Mieszać przez 2 minuty, po czym dodać czosnek i smażyć, mieszając kolejną minutę.
4. Na środku woka lub patelni zrobić przestrzeń między smażonymi krewetkami i warzywami, i na rozgrzane dno dodać opcjonalne składniki – pastę z krewetek, sambal i tamaryndowiec. Przemieszać i podsmażyć je przez kilkanaście sekund ze sobą, aż uwolnią aromat, a następnie wymieszać z resztą zawartości woka.
5. Dodać ryż i smażyć kolejne 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Minutę przed końcem smażenia dodać sos kecap manis oraz jajko i wymieszać.
6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane posiekaną dymką.


Polecamy inne danie indonezyjskie na naszym blogu – Satay, czyli kurczak z sosem orzechowym.

Szukasz pomysłu na danie azjatyckie z krewetkami? Sprawdź nasz przepis na malezyjską zupę kokosową – laksę!

A na deser gorąco polecamy azjatyckie ciasto bananowe!


nasi goreng przepis / przepis na nasi goreng / jak zrobić nasi goreng / co to jest nasi goreng / kuchnia indonezyjska / indonezja / dania indonezyjskie / smażony ryż z krewetkami / kuchnia azjatycka / kuchnie azji / dania azjatyckie / pomysły na dania z ryżem / pomysły na dania z krewetkami /

1 komentarz