KREOLSKIE CEVICHE Z TUŃCZYKA Z OKRĄ I MALAGUETĄ
Jesteśmy absolutnymi fanami ceviche i na blogu zamieściliśmy już kiedyś przepis na to peruwiańskie danie. Wersja, którą proponujemy tym razem, sprawdziła się w trakcie naszego pobytu na Wyspach Zielonego Przylądka. Mieliśmy tam codziennie dostęp do świeżego, taniego tuńczyka prosto od rybaka, a dobrej jakości ryba to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących przyrządzenie pysznego ceviche.
Surowa, posiekana ryba zalana sosem z limonki lub cytryny – to punkt wspólny, łączący wszystkie warianty przepisów na ceviche. Co do reszty, macie pole do popisu i do improwizacji. W tej wersji postawiliśmy na okrę, powszechnie dostępną na targach warzywnych na Wyspach Zielonego Przylądka. Nasze ceviche zaostrzyliśmy także sosem z ostrej papryczki popularnej na Wyspach – malaguety.
Jeśli więc wybieracie się na Wyspy Zielonego Przylądka, najprawdopodobniej na popularną turystycznie Sal, to zachęcamy Was do tego, żebyście przyrządzili tam sobie takie ceviche. Zwłaszcza, że prostota jego przygotowania (przede wszystkim tzw. gotowanie na zimno w sosie z cytrusów) idealnie sprawdza się w trakcie wyjazdów, w szczególności w upalne miejsca, gdzie stanie w kuchni na gorącymi garami nie należy do ulubionych czynności.
Składniki / 2 porcje
20 dag tuńczyka
sok z 2 cytryn
garść okry
pomidor
czerwona cebula
2-3 gałązki kolendry
papryczka malagueta
sól
- Tuńczyka kroimy w równą kostkę, około 2 x 2 cm. Umieszczamy w misce, solimy i zalewamy wyciśniętym sokiem z cytryn. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
- Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy do niej okrę na kilka minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę.
- Cebulę kroimy w cienkie listki, sparzonego pomidora obieramy ze skóry i także kroimy w kostkę. Kolendrę i papryczkę lekko siekamy.
- Dodajemy do ryby wszystkie przygotowane składniki. Po wymieszaniu wstawiamy jeszcze na kilka minut do lodówki. Podajemy schłodzone.
kuchnia kreolska / kuchnia karaibska / kuchnia peruwiańska / jak zrobić ceviche / co to jest ceviche / przepis na ceviche z tuńczyka / przepis na ceviche z tuńczykiem / jak zrobić ceviche z tuńczyka / ceviche peruwiańskie / ceviche karaibskie / ceviche kreolskie / potrawy peruwiańskie / potrawy z peru / kuchnia peru / pomysł na rybę / pomysły na dania z ryby / pomysły na dania z tuńczyka / sposoby na tuńczyka / przepisy z tuńczykiem / dania rybne / wyspy zielonego przylądka / afryka /