PAELLA Z KREWETKAMI I CHORIZO
Gdy myślicie o kuchni hiszpańskiej, to pewnie dla większości z Was pierwszym oczywistym skojarzeniem jest paella. My też tak mieliśmy, więc nie chcieliśmy tworzyć kolejnego, prawie identycznego przepisu na to pyszne klasyczne danie, pochodzące podobno z Walencji. Dlatego zrobiliśmy fuzję trzech wersji paelli – z valenciany wzięliśmy groszek, z marinary krewetki, a jeszcze z innej, nienazwanej odmiany hiszpańskie chorizo (koniecznie zwróćcie uwagę, czy nie kupujecie np. meksykańskiej odmiany tej kiełbasy).
Składniki / 4 porcje
300 g ryżu okrągłoziarnistego typu bomba lub arborio
25 dag surowych obranych krewetek
120 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
600 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
150 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
szczypta szafranu
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka kurkumy
20 dag groszku
cytryna
sól
- Pokroić chorizo w plastry. Oczyścić krewetki (można zostawić ogonki). Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cytrynę pokroić w cząstki.
- Na rozgrzanej patelni do paelli umieścić chorizo. Przesmażyć przez 2-3 minuty, aż się zarumieni i ściągnąć. Na tłuszczu po chorizo przesmażyć równie krótko krewetki i także ściągnąć je do miseczki.
- Na rozgrzaną nadal patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodać przyprawy: wędzoną paprykę, kurkumę, szafran i dużą szczyptę soli. Wymieszać.
- Po chwili, kiedy przyprawy zaczną wyraźnie pachnieć, dodać ryż. Wymieszać z wcześniejszą zawartością patelni, po czym dodać cały bulion oraz przecier. Gotować na niewielkim gazie przez około 20-25 minut (czas może się różnić w zależności od patelni), mieszając raz na około 5 minut.
- Pod koniec smażenia wlać wino, dodać usmażone chorizo, i ponownie wymieszać. Dosolić, jeśli jest taka potrzeba. Posypać z wierzchu groszkiem i położyć krewetki. Po chwili, kiedy też się podgrzeją, danie będzie gotowe. Udekorować cząstkami cytryny.
Uwielbiasz kuchnię hiszpańską? Polecamy inne dania typowe dla tego kraju, m.in. andaluzyjski chłodnik salmorejo czy młode ziemniaki po kanaryjsku.
Szukasz pomysłów na dania z krewetkami? Sprawdź nasz przepis na indonezyjski smażony ryż – nasi goreng.
A może masz ochotę na śniadanie po hiszpańsku? To jedna z naszych ulubionych propozycji – pan con tomate, czyli proste, ale przepyszne grzanki z pomidorami!
kuchnia hiszpańska / co to jest paella / przepis na paellę / jak zrobić paellę / potrawy hiszpańskie / dania hiszpańskie / hiszpania / jak przygotować paellę / jak ugotować paellę / pomysły na krewetki / pomysły na chorizo / dania z krewetkami / dania z chorizo / paella z krewetkami przepis / paella z chorizo przepis / paella z krewetkami i chorizo przepis / co zjeść w hiszpanii / czego spróbować w hiszpanii / przepisy hiszpańskie / jedzenie hiszpańskie /
Maciej 30/06/2020 (16:29)
… A kiedy dodaje się przecier?
Obieżysmak 30/06/2020 (19:02)
Poprawione. Dzięki za uwagę.