PARMIGIANA DI MELANZANE – ZAPIEKANE BAKŁAŻANY PO WŁOSKU

O ile o pochodzeniu włoskiej zapiekanki z bakłażanami wciąż się dyskutuje (źródła wskazują na Sycylię, Parmę lub Neapol),  o tyle inna kwestia jest niepodważalna – jest to świetny reprezentant włoskiej kuchni. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tej potrawy jest dokładność i wybranie wyśmienitej jakości składników. Jak wszystkie klasyki kuchni włoskiej, zapiekane bakłażany to danie zaledwie kilkuskładnikowe i dość proste w przygotowaniu (choć czasochłonne).

Składniki / 4 porcje

1 kg bakłażana
1 kg pomidorów
200 g mozzarelli
2 jajka
15 dag parmezanu
kilka liści bazylii
sól, pieprz
oliwa

 

  1. Bakłażany pokroić w poprzeczne plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą z obu stron i pozostawić na godzinę (na przykład w durszlaku) do odcieknięcia. Po połowie tego czasu warto odwrócić je na drugą stronę.
  2. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skóry i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz połowę posiekanych liści bazylii. Gotować bez przykrycia około 20-30 minut, mieszając regularnie, aż sos zgęstnieje, a uwolniona woda wyparuje.
  3. Zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  4. Plastry bakłażana po godzinie osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać patelnię i przesmażyć bakłażany na niewielkiej ilości oliwy z obu stron, aż będą mocno zarumienione. Na patelni powinna być tylko jedna warstwa plastrów na raz, więc prawdopodobnie trzeba to będzie zrobić w kilku turach.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić około 1/4 sosu pomidorowego. Na niej ułożyć warstwę bakłażana (plastry powinno nieco na siebie nachodzić). Następnie: plaster mozzarelli, 1-2 łyżki roztrzepanego jajka, trochę posiekanej bazylii i znowu łyżka sosu. Trzecią, ostatnią warstwę na koniec posypać dodatkowo drobno startym parmezanem. Umieścić w piecu na 30 minut.

 

 

Jesteście fanami włoskiej kuchni? Spróbujcie innych włoskich dań z naszego bloga, na przykład tagliatelle carbonara z leśnymi grzybami lub makaronu z dziczyzną. Zachęcamy też do poczytania o tym, jakich potraw warto spróbować, podróżując po Toskanii!

 

włochy / emilia-romania / parma / kuchnia włoska / kuchnia parmeńska / co zjeść we włoszech / co zjeść w parmie / przepisy włoskie / dania włoskie / potrawy włoskie / zapiekanka z bakłażanami przepis / przepis na zapiekanką z bakłażanami / włoska zapiekanka z bakłażanami / włoska zapiekanka z bakłażanami przepis / jak zrobić zapiekankę z bakłażanami / bakłażany po parmeńsku / zapiekane bakłażany po parmeńsku sposób przygotowania / włoskie przepisy / włoskie dania /

Brak komentarzy