PIZZA RIANATA – DUŻO OREGANO, CZOSNEK I ANCHOIS

Tym razem przedstawiamy danie pochodzące z Trapani na Sycylii, a jest to pizza rianata. Przepis na nią jest prosty, a efekt bardzo charakterystyczny. Jeden z jego głównych wyróżników to grubsze ciasto. Jeśli więc zazwyczaj celujecie w cieniutkie, neapolitańskie placki, to tym razem spróbujcie takiego dwa razy grubszego.

Spotkaliśmy się z takim powiedzeniem, że jeśli chcesz sprawdzić, ile naprawdę jest warta pizzeria na Sycylii, to musisz zamówić w niej pozycję pizza rianata. Przepis ten jest prawdziwym sycylijskim klasykiem, w którego smaku na pierwszy plan wybija się duża ilość oregano.

Nie oszukujmy się – taka kombinacja składników nie każdemu przypadnie do gustu. Przede wszystkim anchois nie jest wciąż zbyt popularne w naszym kraju. Smak owczego sera pecorino też może zdziwić, szczególnie te osoby, które są przyzwyczajone do jedzenia pizzy ze zwykłym, żółtym serem.

Jednego elementu brakuje w naszym tekście o sycylijskim daniu pizza rianata – przepis nie uwzględnia sposobu na wykonanie ciasta. Dlaczego? Uznaliśmy, że wielu z Was ma już na pewno swoje sprawdzone przepisy. My ostatnio, kiedy mamy ochotę na pizzę, a nie mamy czasu lub siły na zabawę w wyrabianie domowego ciasta, kupujemy gotowe, podpieczone blaty. Najlepsze jak dotąd znaleźliśmy w sieci z produktami włoskimi Piccola Italia, ale widzieliśmy już podobne nawet w dużych dyskontach.

Podobnie z sosem. Naszym zdaniem najlepiej kupić dobry, włoski, gotowy sos do pizzy, ale z powodzeniem można zastąpić go gęstym przecierem z obranych pomidorów (pelati).

Pizzy absolutnie nie należy solić. Dodatki są już na tyle słone, że nawet szczypta soli może sprawić, że danie stanie się niezjadliwe.

Jeśli chcecie dodatkowo podkreślić nietypowy charakter pizzy, po upieczeniu pokrójcie ją nie jak zwykle w trójkąty, a w kratkę. Nasze źródła twierdzą, że to właśnie tak często podaję się ją na Sycylii.

Składniki na jedną średnią pizzę (ok. 30 cm):

ciasto na pizzę
4 łyżki sosu pomidorowego
ząbek czosnku
30 g startego sera pecorino
kilka filecików sardeli (anchois)
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej pietruszki

  1. Przygotować swoje ulubione ciasto na pizzę. Rozgrzać maksymalnie piekarnik.
  2. Po cieście równomiernie rozprowadzić sos pomidorowy. Posypać startym serem pecorino.
  3. Czosnek pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry czosnku i fileciki sardeli na pizzy.
  4. Całość posypać obficie suszonymi ziołami.
  5. Upiec pizzę.

Jeśli chcesz poczytać więcej o różnych sposobach na przyrządzenie pizzy, to sprawdź nasz tekst o pochodzącej z Chicago pizzy amerykańskiej na grubym cieście.

Jeśli szukasz innych pomysłów na włoskie dania, to zainspiruj się naszą zapiekanką z bakłażanami albo makaronem z dziczyzną.

pizza rianata przepis / przepis pizza rianata / jak zrobić pizzę rianata / pizza z oregano / pizza z anchois / ciekawe pizze / ciekawe pomysły na pizzę / kuchnia włoska / włochy / italia / sycylia / kuchnia sycylijska / dania włoskie / dania sycylijskie / jak zrobić pizzę taką jak na sycylii / jak zrobić sycylijską pizzę /

Brak komentarzy