CEVICHE Z ŁOSOSIA ZE SZPARAGAMI

Tak bardzo lubimy ceviche ze szparagami, że dopiero kończąc szykować ten tekst, zorientowaliśmy się, że już kiedyś wrzucaliśmy podobny przepis na naszą stronę!

Sezon na szparagi jest krótki, więc naszym zdaniem warto łapać się każdej okazji do zjedzenia tego wiosennego warzywa.

Proste danie z Ameryki Południowej, w którym gotujemy rybę na zimno, czyli poddajemy ją działaniu kwasu z cytrusów. Sprawdźcie nasz nowy przepis na ceviche z łososia ze szparagami!

Ryba
My wybraliśmy tym razem łososia, ale jeśli macie pod ręką jakąś inną rybę (np. tuńczyka czy dorsza), to nie bójcie się eksperymentować.

Cytrusy
Tym razem wymieszaliśmy sok z limonki z sokiem z pomarańczy i uważamy, że to bardzo dobre połączenie. Lekka słodycz pomarańczy bardzo dobrze robi tej potrawie.

Szparagi
Sugerujemy gotować szparagi przez około 2-3 minuty, zależnie od ich grubości. Po tym czasie powinny być nieco miękkie, ale wciąż chrupiące. Będą wyglądały lepiej, jeśli tuż po gotowaniu wrzucicie je do zimnej, czy nawet lodowatej wody.

Składniki / 2 porcje

20 dag surowego łososia
kilka szparagów
mała czerwona cebula
papryczka chili
limonka
1/2 pomarańczy
kilka gałązek kolendry
sól

  1. Ze szparagów odkroić ok. 1/3 ich dolnej części. Zagotować wodę w garnku. Wrzucić na wrzątek szparagi i gotować przez 2-3 minuty, zależnie od ich grubości. Po tym czasie wyjąć je z garnka i umieścić w zimnej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Rybę bez skóry i ości pokroić na kostkę około 2 x 2 cm. Cebule pokroić w piórka. Papryczkę pokroić w plastry. Kolendrę porwać lub posiekać.
  3. Wycisnąć sok z limonki i połówki pomarańczy do miseczki. Dodać pokrojoną rybę, cebulę, szparagi i papryczkę. Posolić i wymieszać. Przez kolejne 15 min. wymieszać jeszcze 2-3 razy.
  4. Podawać posypane posiekaną kolendrą.

Szukasz innych inspiracji na ceviche, czyli danie z rybą gotowaną na zimno? Polecamy nasze ceviche z tuńczyka lub z dorsza.

Masz ochotę na rybę, ale brakuje pomysłów na jej przyrządzenie? Sprawdź jedno z innych lubianych przez nas dań – hawajskiego bowla z tuńczykiem.

ryba / łosoś / surowy łosoś / dania rybne / dania z rybą / dania z łososiem / przepis na łososia / pomysł na łososia / danie z surowym łososiem / danie z łososiem gotowanym na zimno / ryba gotowana na zimno / ceviche przepis / przepis na ceviche / jak zrobić ceviche / co to jest ceviche / przepis na ceviche z łososia / przepis na ceviche z łososiem / szparagi / danie ze szparagami / pomysł na szparagi / sezon na szparagi / łosoś ze szparagami przepis / przepis na łososia ze szparagami /

Brak komentarzy